Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERHAN AFYONCU

Mesleki ve teknik eğitimde önemli adımlar atılıyor

Bizim işsizliğe çare bulmamız ve dışardan borçlanmamız için üretmemiz, üretmemiz için de meslek eğitimine önem vermemiz şart. Ancak meslek liselerinin hem sanayi ile ilişkilerinin kuvvetli olmaması, hem de meslek eğitiminin toplum nezdindeki itibarının fazla parlak olmaması yüzünden meslek eğitimi Türkiye'de bir türlü istenilen seviyeye gelemedi.
Senelerden beri meslek liselerine önem verilmelidir diye konuşup, dururuz. Ancak bütün söylemlere rağmen ilerlemeyi bırakın eski mesleki eğitim günlerini arar olmuştuk.
Fakat Milli Eğitim Bakanlığı'nda Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Özer'in gayretleriyle önemli adımlar atılmaya başlandı.
Milli Eğitim Bakanlığı sektörün ihtiyaç ve taleplerini dikkate alarak mesleki eğitim verdiği alan ve dal eğitimine önem vererek, istenilen alanlarda mesleki eğitim açmaya başladı.
Bakanlık birçok sanayi ve ticaret odası ile istihdam odaklı mesleki ve teknik eğitim ve sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli teknik eleman yetiştirilmesine yönelik işbirliği protokolleri imzaladı. TOBB ile '81 İl 81 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' projesi başlatıldı. 81 okulun altyapısı güçlendirilecek, müfredat birlikte güncellenecek.



Milli Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Organize Sanayi bölgelerinde mesleki ve teknik eğitim kurumlarının mevcut durumunun güçlendirilmesi ve iyileştirilmesi için bir çalışma başlattı.
Özellikle yeni kurulan iki yeni meslek lisesi son derece önemli işlere imza atacağa benziyor.
"Aselsan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi"nde, elektrik-elektronik teknolojisi ve makine teknolojisi alanlarında savunma elektronik sistemleri ve savunma mekanik sistemleri dalları açılacak ve savunma sanayisine yönelik eğitim verilecek. Yine İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de meslek eğitiminin en itibarlı okullarından birisi olacaktır.
Mesleki ve teknik eğitime bağlı okullarda döner sermaye kapsamında yapılan üretimin hem kapasitesi hem de kapsadığı eğitim alanlarının artırılması yönünde çalışma başlatıldı.
Mesleki ve Teknik Eğitime bağlı okullarda uygulamalı eğitimi güçlendiren döner sermaye kapsamında yapılan üretimin teşvik edilmesi amacıyla gelirin hazine kesintisi yüzde 15'ten yüzde 1'e düşürüldü. Yapılan hamlelerle meslek liselerinin döner sermaye gelirlerinde 2019 yılının ilk altı ayında önceki yıla göre yüzde 40 artış sağlandı.
Mesleki ve Teknik Eğitimin kalitesinin artırılması için yaklaşık 50 milyon euro bütçeli önemli bir proje başlatıldı. Bu projeyle, mesleki ve teknik eğitimde mükemmeliyet merkezleri kurulacak. Eğiticilere eğitim verilecek. Mesleki ve teknik eğitim tanıtılacak ve farkındalık artırılacak. Temennimiz atılan bu adımların bir modele dönüşüp, uzun yıllar devam etmesi. Bu devamlılığı gelişerek sağlarsak Türkiye daha fazla üretecek, işsizlik düşecektir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA