Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Ertuğrul Günay neler söyledi?

EXPO 2020 sürecinin İzmir'in sürekli gündeminde olması, İzmir'in EXPO'yu kazanma konusunda kararlılığının göstergesi. EXPO'nun düzenleneceği alan konusunda, yeni arayışların gündeme gelmesi ise kafaları çok karıştırmamalı. Önceki gün akşamüstü saatlerinde telefonda sohbet ettiğimiz Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, yer belirleme sürecini uzatmayacaklarını hem İzmir Büyükşehir Belediyesi hem de kentin diğer dinamikleriyle kısa sürede mutabakata vararak, EXPO'nun yeri konusunda son karara varacaklarını belirtti.
Ertuğrul Günay'ın İnciraltı konusundaki bazı kaygıları ise kent trafiği ve yapısal yoğunluk açısından haklı bulunabilir. Bakan Günay, tüm alternatiflere, hala gündemde tuttukları İnciraltı da dahil olmak üzere, önyargısız yaklaşılacağını, konunun kısa sürede tüm detaylarıyla, özellikle uzman görüşlerle desteklenerek, sivil toplum kuruluşlarının da fikri alınarak inceleneceğini vurguladı. Bakan Ertuğrul Günay'ın dikkat çektiklerinden, önlerinde olan Buca, Gaziemir, Karabağlar dahil, farklı alanlarda üretilebilecek hazine arazileriyle ilgili tüm önerilerin, kısa sürede detaylı masaya yatırılacağı anlaşılıyor.

***

Ertuğrul Günay, yeni bir yer üretmenin; eğer yeni alan hedeflenen proje için uygunsa, EXPO organizasyonunu yapan BIE açısından da sorun olmayacağı, bu seçimin nedenleriyle herkese anlatılabileceği görüşünde. Sanıyorum önümüzdeki günlerde bu parametreler birbirleriyle doğru bir şekilde buluştuğunda, kentin ortak aklında, EXPO'nun yeri şekillenecek.
Belki İnciraltı, belki de bu kez farklı bir alan. Ama süreç kesinlikle kısa olacak. Hükümetin kurulmasıyla birlikte, EXPO sürecinin İzmir açısından çok hızlanacağını belirtelim.
Ertuğrul Günay, EXPO kanununu hazırladıklarını, Başbakan Erdoğan'a sunduklarını belirtiyor. Ayrıca bir taslak olarak, yönlendirme ve yürütme komitesiyle ilgili öneriler de, Başbakan Erdoğan'a sunulmuş durumda. Ertuğrul Günay'ın verdiği bilgiye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı birkaç gün içinde EXPO'ya başvuru ücreti olan parayı da yatırmış olacak (70 bin euro). Yer seçimi, proje hazırlıkları, BIE nezdinde lobi faaliyetleri, önümüzdeki günlerde İzmir'in gündeminde yoğun yer alacak.
***
Bu faaliyetler, bütünlüklü ve etkin olarak birkaç yıl sürecek. İzmir'in de aday olduğu 2015 EXPO adaylığı için, BIE Genel Kurulu 31 Mart 2008 tarihinde toplanarak 7 yıl öncesinden karar vermişti. Şimdi yeniden İzmir'in aday olduğu 2020 EXPO'su için, bu takvim henüz belli değil. Ama geçmiş örnekler dikkate alındığında, bu karar ihtimalen 2013 yılında ya da en geç 2014 yılının başında verilecektir. O yıllarda EXPO'yu düzenlemeye hak kazanmış bir İzmir tablosunu hayal ettikçe; kentin geleceği, güzel İzmir'e açılacak dev ufuk için, büyük sevinç duyuyorum.
Ertuğrul Günay'a yeni kabinede, hangi konumda olup olmayacağını, sormadım. Zaten sorsam, alacağım yanıtı biliyordum. Çünkü şu an AK Parti'de hiç kimse, kabinenin yeni tablosuyla ilgili yorum yapmıyor. Elbette bu konuda yeni kabinenin nasıl şekilleneceğine dair, çok sayıda siyasi işaret var. Ama kimse de bu konuyla ilgili konuşmak yanlısı değil. Tahminime göre AK Parti İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, bakanlığı süresindeki etkin ve başarılı çalışmaları değerlendirilerek, yeniden Kültür ve Turizm Bakanı olarak görevlendirilecek. Ama Ertuğrul Günay'ın başta İzmir EXPO 2020 projesinden ve farklı alanlardan sorumluluğu içerecek şekilde, Başbakan Yardımcısı olarak görevlendirilmesi de, benim için hiç sürpriz

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA