Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÖZÜN ÖZÜ ÜNAL ERSÖZLÜ (EGE)

Ege-Koop'un güzel önerisi

Dün Ege-Koop'un Başkanı Hüseyin Aslan'ın düzenlediği basın toplantısını izledim. Ege-Koop Başkanı Aslan, Ege-Koop Proje Merkezi'nin hazırladığı önemli bir 'proje önerisini' kamuoyunun dikkatine sundu. Proje, ana teması 'sağlık' olan EXPO 2020 adaylık sürecinde, İzmir'in "Sağlık Serbest Bölgesi" ilan edilmesini öneriyor. Zamanlama doğru. Projenin, içerdiği termal olanakları nedeniyle; Çeşme, Seferihisar, Karaburun ve Urla'yı kapsayacak şekilde Yarımada'da gerçekleştirilebileceği önerisi yerinde. Öneri, çok güzel, heyecan verici, çok olumlu. Proje, EXPO süreciyle birlikte, İzmir'in 'sağlık kenti' olabilmesini, sağlık turizmi olanaklarını sürdürülebilir ve verimli kılmasını hedefliyor. Kentin tümü açısından yaklaştığınızda, dünyada sağlık başkenti olan Houston'daki gibi, kent ekonomisine çok ciddi katkı getirecek, istihdam sağlayacak, yeni bir vizyon sunuyor. Sağlık Serbest Bölgesi'nin bir örneği, EXPO 2020'ye bizle birlikte aday olan 'Dubai'de başlamış. Sağlıkta 'serbest bölge' konusunda, başka uygulama olmadığı belirtiliyor.

DOĞRU BİR ÖNERİ

Projeyi öneren kurul, belli ki Sağlık Bakanlığı'nın yeni bir kararnamesini 'hukuki' olarak incelemiş. Sonuçta bu önerinin gerçekleşebilmesi için, Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor.
Ege-Koop Başkanı Hüseyin Aslan, bu önerinin hayata geçmesi ile İzmir'in yılda 10 milyar euro gelir elde edeceğini öne sürüyor. Belki de böylesi iyi ve güzel bir öneride, bu rakamları vurgulamak için erken sayılabilir. Kanımca çok doğru bir öneri. Ama önce Sağlık Bakanlığı'nın devreye girmesi gerekir. Sonrasında, en önemlisi; Bakanlar Kurulu kararıyla hayata geçebileceği için, bu önerinin Başbakan Erdoğan ve hükümet tarafından benimsenmesi şart. Hüseyin Aslan'ın; "Amacımız EXPO'yu kazanmanın yanı sıra her zaman EXPO yapabilecek kapasitede bir İzmir yaratmak olmalı" yaklaşımı doğru. Elbette böyle bir öneri, kentin tüm aktörleri tarafından sahiplenilmeli. Ama böylesi önemli bir karar; ancak hükümet düzeyinde alınabilir.

EN UYGUN KENT

Eğer Türkiye'de "Sağlık Serbest Bölgesi" yaratmaya yönelik bir politika olacaksa, İzmir, tüm özellikleri ve 'sağlık' temalı EXPO adaylığı ile buna en uygun kenttir. Aslan, bu konuda İzmir'in hızlı hareket etmesi gerektiğini vurguluyor. Başka kentlerin de sağlıkta 'serbest bölge' çabası içinde olabileceğini belirtiyor. Belki de bu nedenle, bu konuyu, kamuoyu önünde detaylı tartışmak yerine, yönetenlerin gündemine taşımak en olumlusu.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA