Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TULU GÜMÜŞTEKİN

Avrupa'da islamofobya

Brüksel kenti, geçtiğimiz hafta inanılmaz bir terör olayıyla sarsıldı. Belçika'nın ve AB'nin başkentinde, gündüz vakti bir ziyaretçi, Musevi müzesine girdi, çantasından çıkardığı Kalaşnikov makineli ile müzenin girişinde oturan gönüllü çalışan ile müzeyi gezmekte olan diğer üç kişiyi taradı, dört kişinin ölümüne neden olduktan sonra gayet sakin biçimde silahını çantasına koyarak kapıdan çıkıp gitti. Bütün bu görüntüleri, güvenlik kameraları kaydettiği için insanlar televizyondan izleyebildiler. Hiç kimsenin anlam veremediği bu inanılmaz dehşeti araştıran Belçika polisi en ufak bir iz bulamadı. Saldırganın eşkâlinden hareketle, tüm üye ülke güvenlik teşkilatları harekete geçirildi, üç gün önce, tesadüfî biçimde Marsilya'da rutin kontrol görevi yapan sivil gümrük muhafızları, adının Mehdi Nemmuş olduğu öğrenilen sanığı ele geçirdiler. Fransız vatandaşı olan bu kişinin, genç yaşına rağmen önemli sabıkaları olduğu ve uzunca bir süre hapis yatmış bulunduğu açıklandı, hapishanede radikal bazı grupların etkisinde kalmış olacağından dem vuruldu. Hapisten çıktığında, parasız, işsiz ve niteliksiz olmasına rağmen Beyrut ve İstanbul üzerinden Suriye'ye gitmiş olması, oradan döndüğünde Malezya ve Tayland'a seyahat edebilmiş olması gibi büyük soru işaretleri cevaplandırılamamış olarak kaldı. Bundan bir yıl kadar önce, Fransa'nın güneyinde üç üniformalı ve silahsız askeri öldürdükten iki gün sonra, Musevi gençlerin okuduğu bir okuldan çıkan üç çocuğu ve bir öğretmeni kurşuna dizen Mohamed Merah cinayetleri de bir anda gündeme geldi.
Bu cinayetlerin ortak yönü, Müslüman Avrupa yurttaşları tarafından işlenmiş olması ve Musevileri hedeflemesi… Tam anlamıyla, toplumu galeyana getirmeye ve AB'deki Müslüman nüfusu hedef göstermeye yönelik bu cinayetlerin, kimler ve hangi finansal kaynaklardan desteklendiği bilinemiyor. Ne var ki, AB ülkelerinde durum, pek öyle zannedildiği gibi değil. Europol'ün 2011 yılında yayınladığı rapor, 2010 yılı içinde AB ülkelerinde 249 terör saldırısı gerçekleştirildiğini vurguluyor. Bunların içinde, radikal İslamcı örgütler adına yapılan saldırıların sayısı yalnızca üç… Ancak tüm terör saldırılarıyla ilgili tutuklanan 611 kişinin 179'u radikal İslamcı örgütlere bağları nedeniyle tutuklanmış.
Norveç'te yaşanan, son yılların en büyük katliamı ve terör saldırısı 2011 yılında gerçekleşti ve Anders Behring Breivik, polis kılığına girerek Utoeya adasında 77 genci otomatik silahlarıyla katletti. Tümüyle ruhsal dengesi bozuk bu caninin faşist eğilimleri, dinsel öğeler taşımasına rağmen kimsenin aklına kiliseyi ya da Protestan mezhebini suçlamak gelmedi. AB içindeki terör, çok büyük ölçüde ayrılıkçı ya da aşırı sol, anarşist eğilimli örgütlerden geliyor. Ne var ki AB toplumunda, İspanya'nın Bask terörünü lanetlemesi haricinde, bu tür ayrılıkçı hareketleri "doğal düşman" ilan etmeye yönelik bir eğilim oluşmuyor.
Adına "islamofobya" denilen ve giderek AB'de toplumu rehin alan anlayış, büyük ölçüde "kurban edilecek bir hedef" arayışı ve göçmen nüfusun sosyal statünün alt basamaklarda olmasıyla açıklanabilir. Ne var ki, toplumla bütünleşmekte sorun yaşayan ve büyük ölçüde Müslüman olan göçmen kitlelerinin hedef gösterilmesi, son derece açık provokasyonlarla toplumda infial yaratılmaya çalışılması, önü çok zor alınabilecek gelişmelere yol açabilir. AB'de bugün 18 milyondan fazla Müslüman AB vatandaşı yaşıyor. Bu rakam orta boy bir ülkenin nüfusundan fazla… Türkiye ile İspanya'nın başlattığı "Medeniyetler Buluşması" türü girişimlerin, samimi biçimde ele alınması, tüm AB ülkelerince paylaşılması, Türkiye'nin bu sorunun çözümü için ortak olarak ciddi biçimde istişare sistemine dâhil edilmesi, giderek yaşamsal bir önem kazanıyor. AB ile Türkiye ilişkileri, hangi boyuttan bakarsak bakalım, hem Türkiye, hem AB, hem de AB içindeki Müslüman nüfus açısından her geçen gün daha büyük önem kazanıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA