Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Saç dökülmesiyle çinko eksikliğinin bağlantısı var

Şeker hastasıyım ve uzun zamandan beri saçlarım dökülüyor. Çinko hapı içersem dökülmelerin geçebileceğini söylediler. Bu doğru bir bilgi midir? H.B./Adana

Dana eti, koyun eti gibi proteinler; karaciğer, böbrek gibi sakatatlar ve deniz ürünleri, çinkodan zengin gıdalardır.

YARALAR GEÇ KAPANIR
Bu gıdalar, vücutta insülinin temel yapısını oluştururlar. Çinko yüklü besinler, hücre enzimlerinde yapısal destek görevi de üstlenirler. Çinko; derinin sağlam ve sağlıklı olmasını da sağlar. Bu nedenle, saçlı derinin yapısal düzenini dengeleyerek saç çıkmasını artırabilir ya da saç dökülmesini azaltabilir. Çinko eksikliğinde, çocuklarda büyüme yavaşlığı oluşabilir, yaraların iyileşme hızı da bozulabilir.

ÇİNKO ZENGİNİ BESLENİN
Bu nedenle, kanda çinko düzeyinin saptanması yararlıdır. Çinko düzeyi düşük olanların, çinko içeren tabletleri ya da çinko zengini gıdalar tüketmeleri gerekmektedir.

Demir eksikliği yorgunluk yapar
30 yaşında bir işkadınıyım. Dört aydır halsizlik çekiyorum. Doktora gittim ve demir eksikliği olabileceğini söyledi. Demir eksikliği neden oluşur? M.G./Ankara

Demir: kanda alyuvarlarda hemoglobin şeklinde bulunur. Alyuvarlar da, akciğerden geçerken oksijeni bağlayarak dokulara ve organlara taşınmasında görev alır. Vücut için vazgeçilmezdir.

KANSIZLIK OLUŞUR
Demir, metabolizmada kimyasal reaksiyonlara arabuluculuk etme görevi de üstlenir. Bu amaçla birçok enzimin yapısını oluşturur. Eksikliğinde ise anemi ya da kansızlık gelişir. Vücuttaki demir eksikliği; halsizlik, yorgunluk, bitkinlik, öğrenme yeteneğinde azalma, saç dökülmesi, yutma zorlukları, performansta azalma, karında gaz ve şişkinlik gibi şikayetlerle kendisini gösterir. Demir eksikliği, daha çok ağızdan alınan demir hapları ile giderilmektedir. Şurup halinde de tüketilebilir. Ağır demir eksikliği vakalarında iğne yapılarak da takviye verilir.

SİROZA YOL AÇABİLİR
Ancak; kalçadan iğne yoluyla yapılan demirin, uzun süre ve fazla miktarda uygulanması; demirin karaciğerde birikmesine ve siroza yol açabilir. Aynı şekilde, pankreasta birikerek diyabet oluşumuna da neden olabilir. Bu nedenle; demirin iğne şekilde yapılması mutlaka hekim kontrolünde olmalıdır.

Grip aşısının da yan etkisi var
Eylül ayında Uzakdoğu'da uzun bir tatil yapmayı planlıyorum. Hastalıktan korunmak için seyahate çıkmadan önce grip aşısı yaptırayım mı? H.T./İstanbul

Grip aşısı, gripten korunmak açısından yararlı olabilir ancak her aşı gibi bu aşı da alerjik reaksiyonlara bağlı döküntü yapabilir. Baş ağrısı, kas ağrıları, eklem ağrıları hatta akciğer enfeksiyonları ve buna bağlı nefes darlığı, öksürük, balgam gibi şikayetler de gelişebilir. Ayrıca binde bir ihtimal de olsa; grip aşısına bağlı akut miyokard enfarktüsü ya da kalp krizi vakaları görülebilir. Bu nedenle, uzun yolculuklara çıkarken, aşı yaptırmadan önce hekim kontrolünden geçmekte büyük yarar vardır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA