Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Mavi Kelebeğin İzinde

TRT 1'de yakında yeni bir dizi başlayacak. Adı: Mavi Kelebeğin İzinde... Tanıtımlarındaki duygusal yoğunluk şimdiden izleyiciyi sarıp sarmaladı bile... Peki nedir bu mavi kelebeğin hikayesi?
Bosna-Hersek'te 1992-1995 yılları arasında Müslümanlar topluca katledilip gizli mezarlara gömüldü.
Ama toplu mezarların yerinin bulunması kolay olmadı. Zira Sırplar teknolojinin tüm imkanlarını bu mezarları gizlemek için kullanmışlardı. Uydu fotoğraf analizleri bile bunların yerinin belirlenmesini sağlamadı.
Ama bir gün bölgedeki mavi kelebeklerin bazı yerlerde kümelendiği fark edildi. Buralar kazıldığında cesetlere ulaşıldı.
Peki bu nasıl oldu?
Toplu mezarlara gömülen cesetler toprağa karıştıkça, toprağın mineral ve vitamin yönünden besleyiciliğini artırmışlar ve bu da bölgede bulunan misk otunun coşup fışkırmasına, yalnızca bu bitki ile beslenen mavi kelebek nüfusunun artmasına sebep olmuş. Olay basına yansıyınca yerel halk da araştırmaya katılmış ve öncelikli bölgeler belirlenip bu yolla pek çok toplu mezara ulaşılmış.
Meğer, mavi kelebekler 'dramla' beslenirmiş...
İşte TRT 1'in yeni dizisi de bu öyküyü anlatacak. Belki de yıllardır Nazi zulmünden başkasını tanımayan, aslı astarı olmayan Ermeni soykırımı iddialarını kendine politik malzeme yapanlar azıcık da olsa utanacak...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA