Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Edison karanlığı

DISCOVERY Science kanalında, pazar gecesi geç saatlerde Karanlık İcatlar adlı serinin ilk bölümünü izledim. Kanım dondu, uzun süre uyku tutmadı.
Program, bilim tarihinin gölgede kalmış dehşet verici icatlarını konu alıyor. İzlediğim bölümde, elektrik lambasının mucidi Edison'un çok az bilinen hikayesi anlatıldı.
Edison, alternatif akımın gücünü ispatlamak, patent hakkı elde etmek ve kendine devlet destekli fon yaratmak için yollar arıyormuş; elektriğin canlılar üzerindeki öldürücü gücünün insanları etkileyeceğine hükmetmiş.
Önce kendi laboratuvarında tavşanları elektrik vererek öldürmeye başlamış. Sonra elektriği idam mahkumlarının infazında kullanıp hükümeti etkilemeyi düşünmüş.
Hazırladığı ilk elektrikli sandalyeyi 1800'lü yılların sonunda bir idam mahkumu üzerinde denemiş.
Sevgilisini 40 balta darbesiyle öldürdükten sonra idama mahkum edilen William Schandler, Edison'un icadı olan elektrikli sandalyeye bağlanmış.
Edison bunun en kansız ve çabuk infaz yöntemi olacağını düşünüyormuş.
Ancak hiç de öyle olmamış. Mahkumun infazı, sekiz dakikayı bulan son derece ıstırap verici bir süreye yayılmış. Çünkü Edison'un hesap edemediği gerçek; amperi ve gücü ayarlanmayan akımın, insanı bir anda değil, 'içten dışa doğru kızartarak' öldürmesiymiş...
Program ekibi, bunu iki ucuna elektrik kabloları bağlanmış bir sosisle örneklediler. Görüntü korkunçtu.
Bırrrrr... Vallahi yazarken bile ürperiyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA