Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

TV'de bir yıl böyle geçti

Yakından Kumanda'nın 'panorama'sı artık Pirelli Takvimi gibi merak ve heyecanla beklenir oldu. Aslında yılın dökümünü çıkarmak benim için iğneyle kuyu kazmak gibi bir şey.
Nereden baksanız, yıl içinde yayınladığım 300'e yakın köşe yazısını satır satır tarayıp bir o kadar da kayıt izledikten sonra bu panoramayı çıkarabiliyorum.
Ve her sene, televizyonda olan bitenlerin dökümüne ulaştığımda 'Allah'ım, bunlar gerçekten de bizim televizyonlarda mı yaşandı?' diye hayrete düşüyorum.

ATV ÇOK BAŞARILI
2012 yılı, özellikle dizi sektörü için pek verimli geçmedi. Aralarında pek çok büyük prodüksiyonun da yer aldığı iddialı diziler, erkenden yayından kaldırıldı.
Kanallar arasında dizi rekabetinden en kârlı çıkan ise atv oldu. Huzur Sokağı fenomene dönüşürken, Karadayı ve Benim İçin Üzülme ekrandaki pek çok eski reyting kalesini yıktı. Kurtlar Vadisi'nin de perşembe akşamlarındaki rakipsizliğiyle atv, en çok yüzü gülen kanal oldu. Bu arada atv'nin tüm gün kategorisinde elde ettiği yüksek reytingler de dikkatlerden kaçmadı.
Star TV ise yaptığı büyük yatırımın tam karşılığını göremedi. Show TV, Acun'un bıraktığı boşluğu dolduramadı.
FOX, isabetli nokta atışlarıyla başarı sağlarken, TRT ekrana sürdüğü yeni dizilerle kumandalarda yeniden yer edinmeyi başardı.
Samanyolu TV de 2012'yi başarıyla tamamlayan kanallardan biri oldu. Kanal D ise özellikle dizi kulvarında yaşadığı büyük hayal kırıklıklarıyla geçtiğimiz yılları aradı.

EN MUHTEŞEM TARTIŞMA!
Yılın en çok tartışılan dizisi ise Muhteşem Yüzyıl oldu. Yıl içinde senaristi Meral Okay'ı yitiren dizi, daha sonra Başbakan Erdoğan'ın sert çıkışı ile gündemin ilk sıralarına oturdu.
Behzat Ç. ile RTÜK arasındaki bilek güreşi yıl boyunca devam ederken, İşler Güçler ise komedi dizilerine getirdiği yeni solukla dikkat çekmeyi bildi.
2012'nin özelikle ikinci yarısında bilgi yarışmalarının sayısının atması ve prime time kuşağına taşınmaları da ilginç bir gelişmeydi. Şov türü yarışmalarda ise Acun Ilıcalı imzalı olanlar bir adım öne çıktı. Yılın sürprizi ise Benzemez Kimse Sana yarışmasının gördüğü büyük ilgiydi.

TRT'NİN DİK DURUŞU
Yılın önemli televizyon olaylarından biri de yeni reyting sisteminin uygulamaya geçmesiydi. SBT'nin ardından TNS ölçümlerinin de start almasıyla, dizi ve programlar arasındaki reyting savaşı iyice şiddetlendi.
2012'nin bir başka önemli gelişmesi de TRT'nin bu yıl Eurovision'a katılmama kararı alması oldu. TRT; yıllardır kendisini hiçe sayan EBU'ya (Avrupa Yayın Birliği) bu kararlı tutumuyla mesaj vermesini bildi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA