Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Ekranın temizlik robotları

Televizyonculuk açısından müthiş bir proje... Çünkü gündüz saatlerinde televizyon izleyen kadınları tam 12'den vuruyor. Konusu; ev temizliği...
Hele temizliği 'takıntı' haline getiren, gelinin, komşunun yaptığı temizliği asla beğenmeyen kadınlar için adeta bir hazine... Samanyolu TV'de önceki gün başlayan ve hafta içi her gün 12.45'de yayınlanan Evim Evim Temiz Evim yarışmasından söz ediyorum.
Birbirini tanımayan beş ev hanımı, bir hafta boyunca sırayla temizlikteki hünerlerini sergiliyor.
Yarışmacılar aynı zamanda, özel olarak hazırlanan gözlem odasında rakiplerini izliyor. Bu zorlu mücadelede rakiplerinden en fazla puan toplamayı başaran yarışmacı, haftanın galibi oluyor ve sürpriz hediyeler kazanıyor.

İHTİYACI KARŞILIYOR
Bilirsiniz; kadın günlerinde misafirler konuk oldukları eve girer girmez çaktırmadan temizlik ve hijyen kontrolü yaparlar.
Biri halının köşesini kaldırır, diğeri kapının üzerinde parmağını gezdirir vs...
Sonra da aralarında evsahibinin titiz bir ev hanımı mı, yoksa pasaklı biri mi olduğu konusunda dedikoduya girişirler... Program bu haliyle, bazı hanımların bu tür dedikodu ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak cinsten.
Ama formata da haksızlık etmek istemem. Ev temizliğinde püf noktaları, pratik yöntemler ve doğru bilinen yanlışlar da gözler önüne seriliyor. Yine de biri temizlik yaparken, onları gözleyen diğer dört kadının yorumları ibretlik...
Biri "Aa, az önce bulaşıklarda kullandığı yeşil bezle, masanın üstünü siliyor buuu!.." derken, bir diğeri yüzünü ekşiterek "Ay, mutfağın yerlerini kapının önünden silmeye başladı. Ayaklarıyla sildiği yerlerin üzerinden geçecek şimdiiii..." diye hayıflanıyor. Ve tabii, kimse bir diğerinin yaptığı temizlikten memnun kalmıyor.

ERKEKLER İZLESİN
Programın bir faydası da, ev kadınlığının nasıl zor ve zahmetli bir 'iş kolu' olduğunu; bu programı izleme gafletinde bulunan(!) beylere gösteriyor olması... Bu programı işyerinde sonuna kadar izleme sabrını gösteren her erkek, eminim eve elinde bir buket çiçekle dönecektir. Buraya kadar her şey iyi hoş da, programın beni en fazla kaygılandıran tarafı, alt metni. Kadınlığın en önemli kriterinin ev işi yapmak olduğu gibi son derece sığ ve kadın cinsini küçük düşürecek bir anlayışa zemin hazırlıyor gibime geliyor.
Umarım kadınların her şeyden önce 'temizlik robotu' olduğu şeklindeki sinir edici yaygın anlayışın iyice egemen olmasına hizmet etmez. Bu arada her gün kadınların temizliğe giriştiği, o berbat haldeki bekar evlerini nereden bulduklarını merak ettim doğrusu. Program ekibindeki genç erkek arkadaşlar, temizlik işini bedavaya getiriyor olmasın sakın? Şaka, şaka...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA