Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Operasyon tamamdır!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın üç gün önce yaptığı açıklama, çevre bilincinin gelişmesi, kirliliğin azaltılması açısından son derece önemliydi.
Bakan, çevre kirliliğinin önlenmesi için bir dizi karar aldıklarını söyledi. Nüfusun yoğun olduğu bölgelerden başlamak üzere geri dönüşüm kumbaraları kurulacağını ifade eden Bayraktar, "Önce AVM'lere bu kumbaralardan kurulacak. Vatandaş bu malzemeleri geri atarsa, şişe başına para alacak. 25.50 kuruş ile 1 lira arasında geri ödeme yapılacak. Böylece vatandaşların çöpleri ayırmasını teşvik edeceğiz. Bunu daha sonra Türkiye geneline yaymak istiyoruz. Bunu yaygınlaştırabilirsek ekonomiye kazancı çok fazla olur" dedi.
Meslekte bir odayı dolduracak kadar çok ödülüm var ama Çevre Bakanı'nın bu açıklamasını alıp ödül büfemin en ayrıcalıklı yerine iliştirdim.
Neden mi? Anlatayım...

PLASTİK CERRAHİ ÖNERİSİ
Bundan yaklaşık bir yıl önce, 24 Ağustos 2012'de bu sütunda 'Plastik Cerrahi' başlığıyla bir yazı kaleme aldım.
Aynen şöyle yazdım: "Yaz dönemi doğal olarak içme suyu tüketimi de artıyor. Yolda elinde su şişesiyle yürümeyen yok gibi. Ama bu talep, beraberinde inanılmaz bir çevre kirliliği de getiriyor. Parklara, bahçelere, kaldırımlara şöyle bir bakın; pet şişelerin korkunç saltanatını göreceksiniz. Artık herkes biliyor; bir pet şişenin doğadan tamamen yok olması için 200 yıl gerekiyor. Bozcaada'da harika bir uygulama başlatıldı; ada esnafı, plastik poşet kullanımını yasakladı. Darısı diğer turistik yörelerin başına...
Ama plastik su şişeleriyle başa çıkmak ayrı bir dert. Elin Alman'ı buna müthiş bir çözüm üretmiş. Tüm plastik içecek şişelerine 'depozito' uygulaması getirmiş. Meydanlarda, caddelerde plastik şişe toplama otomatları var.
Şişeyi bu makinelere atınca, depozito karşılığını 'şıkırt' diye alıyorsunuz.
Bu uygulamayı acilen bizim de başlatmamız lazım. Yerde gezinen, herkesin birer tekme attığı plastik şişeleri 'toplanmaya değer' kılmalıyız. Her caddeye, her meydana bu depozito otomatlarından koyma işinin sponsorluğunu da su ve meşrubat firmaları karşılamalı; ürettikleri şişe oranında... Zira geri dönüşüm en çok onların işine yarayacaktır. Bu arada toplama otomatlarının yanına mavi kapak hazneleri de yapılmalı. Malum, mavi kapaklar son zamanlarda akülü tekerlekli sandalye bekleyenlerin yeni umudu oldu. Yani bir taşla iki kuş... Ee hadi o zaman, girişelim şu çevremizi güzelleştirecek 'plastik cerrahi' operasyona..."
Evet, işte aynen böyle yazmışım.
Benim için yazmak büyük bir keyif ama ondan da keyiflisi, 'suya yazı yazmadığımı' görmek..
Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim; Yakından Kumanda, bir televizyon eleştiri köşesi olmasına rağmen, bugüne dek üç ayrı çevre ödülüne layık görüldü.
Ne dersiniz?
Boşuna vermemişler, değil mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA