Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Türkü çığırırız

Yeni bir müzik yarışması starımız oldu. İsmi, Ferit Özkan Başeğmez. Elinde sazıyla en yanık türküleri okuyup 12 finalist arasından sıyrılarak TV 8'deki Rising Star'ın birincisi oldu. Özellikle finalde seslendirdiği 'Üflediler Söndüm' şu sıralar sanal âlemde en fazla tık'lanan performanslar arasında yer alıyor.
Peki şimdi ne olacak? Ferit kardeşimiz pek çok yarışma birincisi gibi saman alevi misali hemen sönecek mi? Yoksa alıp başını gidecek mi? Aslında hiçbir müzik yarışmasının temel amacı yıldız yaratmak değildir. Onların hedefi, reyting ve reklam geliridir. Eğer o yarışmacının gerçek bir yeteneği ve etrafını kuşatan yıldız ışığı varsa; alır yürür gider. Bu yarışmaların, gençlere verdiği asıl ödül 'fırsat'tır.
Ferit Özkan Başeğmez'in bu yolda iki önemli avantajı var. Birincisi, sadece icracı değil, aynı zamanda besteci olması. Eminim şimdiden üretiminin peşine düşen, albümüne şarkı almak için kapısını çalan ünlüler vardır. İkincisi, farklı yorumu... En bilindik türküleri bile müthiş duygu yoğunluğuyla besleyip ortaya bambaşka bir 'eser' çıkartıyor. Sesini 'enstrüman' olarak kullanmasını biliyor. Ama bunu yaparken, halk ezgilerine zarar vermiyor, ezip büzmüyor. Bir de hem 'fikri' olan, hem de düzgün konuşmasıyla bunu iyi ifade eden gerçek bir sanatçı hamuruna sahip.
Ama yarışmada Ferit'e birinciliği getiren sadece kişisel yetenekleri değildi. Tüm 'karma' müzik yarışmalarında olduğu gibi 'türkü' yine diğer müzik türlerine üstün geldi. Hele halkın oylarının ağırlıklı olarak belirleyici olduğu böyle bir yarışmada bozlakla, uzun havayla başa çıkacak bir balad ya da şanson olabileceğini düşünmüyorum. Nihayetinde; Türküz, türkü çığırırız. Bu tür yarışmalarda konu Neşet Ertaş ise Rihanna teferruattır. Allame-i cihan olsan, izleyenlerin yüzde 90'ının anlamadığı İngilizce şarkıyla şansın yoktur. Şan eğitimi almış, operacı kardeşim Hasan Doğru bile finalde 'Yalgızam' türküsünü okuyup O Ses Türkiye'de birinci olmadı mı? Eminim, karşısında iyi türkü okuyan bir rakip olsaydı, Elnur'un şampiyonluğu da hayal olurdu.
Diyeceğim o ki, müzik yarışmaları, türlere göre kategorize edilmeli ki, Türk halk müziği dışında eserlerle yarışanlar ezilmesin.
Bir de yarışmanın adı, özüyle tezat oluşturdu. Zira Rising Star ismi ne kadar alafranga ise kazanan o kadar alaturkaydı. Yarışmayla ilgili son sözüm ise şöyle:
Bazı yapımlar vardır ki, ne kadar görkemli görünse de izleyicinin kalbine girmekte güçlük çeker. Rising Star'da adı konulamayan bir 'soğukluk' vardı. Damağımızda sadece keçi boynuzu tadı bıraktı. Neyse ki haftaya ağzımızı O Ses Türkiye ile çalkalayacağız...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA