Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Doğanın savaşla savaşı

National Geographic kanalında yayınlanan Hindiçin'in Vahşi Kalbi adlı belgeselde izledim. ABD ordusu, Vietnam savaşı sırasında Vietkonglular'ın sık bitki örtüsünün altındaki tahkimatını ortaya çıkartmak için ormanlık alanlara uçaklardan tonlarca portakal gazı boşaltmış. Bu gazla birlikte her biri 450 kiloluk napalm bombalarının etkisiyle Vietnam'ın orman varlığının beşte biri yok edilmiş.
Ancak savaş bittikten sonra o yarım tonluk bombaların açtığı dev kraterler yağmur sularıyla dolup kendiliğinden birer balık çiftliğine dönüşmüş.
O kraterlerin etrafında yeni köyler ve yerleşim birimleri oluşmuş. Açlıktan kırılan köylüler, tuttukları balıkla karınlarını doyurmuşlar, ailelerini geçindirmişler. Ayrıca portakal gazı, asalak bitkileri ve zararlı böcekleri de temizlediği için bitki örtüsü kısa zamanda kendini yenilemiş, pek çok yeni bitki ve verimli sebze-meyve türü ortaya çıkmış.
Keşke doğanın direndiği kadar, insanoğlu da savaş ve yıkıma aynı kararlılıkla direnebilse...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA