Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Bilimi, ilmi sevdirenler

Artık 'Yıldızlarla Buluşma' dediğimde, pek çoğunuz neden bahsettiğimi biliyor. Çünkü 'ailenizin astrofizikçisi' Neil DeGrasse Tyson'ın sunduğu National Geographic'deki muhteşem bilim talk show'unun takipçilerinin hızla arttığını gözlemliyorum.
Geçen haftaki bölümün konusu matematikti. Tyson, muhteşem röportajlar, harika espriler ve sürükleyici bir kurguyla matematiği öyle güzel anlattı ki, "Keşke bu belgeseli 50 yıl önce izleseydim" dedim. Çünkü ne yazık ki matematikten nefret eden bir neslin üyesiyim.
Neil DeGrasse Tyson, bana göre çağımızın en önemli bilim elçisi. Çünkü bilim gibi çoğumuzun mesafeli yaklaştığı bir konuyu nefes nefese izlenecek bir televizyon şovuna dönüştürüp istisnasız herkesi bu ışıltılı auranın içine almak, bugüne kadar pek az kimseye nasip olmuştu. Onu izlerken çağımızın diğer Tyson'larını da hatırladım.
Örneğin Dr. Mehmet Öz... Tıp gibi uzmanlık gerektiren, dili anlaşılmaz bir bilim dalını sadeleştirip herkesin anlayacağı bir televizyon şovu haline getirerek insanlarla tıp bilimi arasındaki mesafeyi kısalttı.
Bir başka örnek Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu... Din ve ahlak konusunu tabu ve klişelerinden ayıklayıp en duru, en anlaşılır, en keyif veren haliyle ekranlara taşıyarak, ilahiyatın insanlara nasıl hizmet edeceğini hepimize gösterdi.
Demem o ki; televizyon, Olimpos Dağı'ndaki tanrıları ete kemiğe büründürmenin en kestirme yolu. Yeter ki bilim ve popülizm arasındaki hassas sınırı aşmadan, ekran vasıtasıyla insanlara yakın olmanın formülünü bulun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA