Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Sivrisineklere soykırım

Sinek küçükmüş ama fena halde mide bulandırırmış. Meğer dünyada en fazla insan öldüren hayvan sivrisinekmiş... (Yılda 700 bin kişi) Discovery Channel'ın dünya ile aynı anda ülkemizde de yayına giren muhteşem belgeseli 'Sivrisinek'in cuma akşamı yayınlanan ilk bölümünü büyük bir ilgi ile izledim. Özellikle Güney Amerika'da hamile kadınlara musallat olan Zika hastalığının taşıyıcısı sivrisineklerle büyük bir savaşa girişildiğinden haberdar oldum. Ancak bilim adamları, öyle yeni kimyasal ilaç bulmaya filan çalışmıyorlar. Laboratuvarda ürettikleri, genleriyle oynanmış erkek sivrisinekler yetiştirip bunları sokağa salıyorlar. O erkek sinekler, dişilerle birleştiğinde yaşama şansı bulunmayan yavrular dünyaya geliyor. Yani sivrisineklerin 'kökünü' genetik olarak bitirecek bir 'soykırım' başlamış. Bu sayede Brezilya'da sivrisinek üremesi yüzde 80 oranında düşmüş.
Hani bir laf vardır, 'Sineklere tek tek şaplak atacağına, bataklığı kurut' diye. Bilim adamları da aynen öyle yapmışlar...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA