Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Dönem dizisi çekerken...

Tarihi dizi çekmek hem zor, hem de masraflıdır. Çünkü iyi araştırma yapmak, doğru kaynak kullanmak gerekir.
Bunun için işini bilen uzman tarihçilerle çalışma zorunluluğu vardır. O dönemi canlandırmak için doğru mekanları bulmak, hatta 'yaratmak' gerekir. Kostüm ve aksesuvar konusu da önemlidir; ince eleyip sık dokumak lazımdır. Dizinin başlangıç jeneriğine 'Burada anlatılan olay ve kişilerin gerçekle ilgisi yoktur' deyip sorumluluklarınızdan kurtulamazsınız.
Bu hataya son olarak Kanal D'nin dizisi 'Vatanım Sensin' düştü. Başta muhabir kardeşim Ömer Karahan olmak üzere GÜNAYDIN ekimizin başarılı ekibi müthiş bir habercilik yaparak dizide çarpıtılan bir gerçeği gün ışığına çıkarttılar. Bunu yaparken, varislerin duyduğu rahatsızlığa da ses oldular.
Dizide Çerkes Ethem'in, 'hain' diye nitelendirerek kendi eliyle öldürdüğü kardeşi Çerkes Reşit'in yaşayan akrabaları isyan ettiler. Devlet belgeleriyle ortada bir ihanet olmadığını kanıtladılar. Çerkesler ise 'Bizden asla hain çıkmaz' diyerek Kanal D'yi boykot etme kararı aldılar.
Bu olay, tüm dönem dizisi yapımcılarının, yönetmenlerinin, senaristlerinin kulağına küpe olsun.
Tarih, senaryonuza hizmet edecek bir 'orta malı' değildir; hepimizindir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA