Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Diziler hayatımızdan çalıyor

Son zamanlarda yerinde tespitleri ve yorumlarıyla köşemize önemli katkılar veren okurumuz Emin Güven, bu kez de hepimize gına getiren uzun dizi süreleriyle ilgili bir analiz yapmış:
"Yüksel Bey, yabancı dizilerle de kısmen ilgilendiğinizi zaman zaman ifade ediyorsunuz. Yabancı dizilerin sürelerine dikkat ettiniz mi bilmiyorum ama The Walking Dead (Yürüyen Ölüler), 'The Flash', The X-Files (Gizli Dosyalar) gibi birçok yabancı diziyi günü gününe takip eden biri olarak açık seçik ifade edeyim ki, Türk dizileri gibi sürede rekor kıran başka ülke ben bilmiyorum, bilen varsa açıklasın lütfen. Yabancı dizilerde süreler genelde 40, 45, 50, en fazla 60 dakika.
Ya bizde? Kendi takip ettiklerimden örnek verirsem; TRT 1'de yayınlanan 'Diriliş: Ertuğrul', 'Mehmetçik Kûtulamâre, 'Payitaht Abdülhamid' takriben 20.45 gibi başlayıp süresine göre 23.30'da (bazen 23.45, hatta 30 Mart 2018 tarihinde yayınlanan 'Payitaht Abdülhamid' gibi 00.15'te) sona eriyor. Hiç unutmam, 'Payitaht Abdülhamid'in 2017 final bölümünü mübarek Ramazan ayı nedeniyle (teravihten dolayı) izleyememiş, bilahare TRT1'in YouTube kanalından izlemiştim. Yanlış ifade etmeyeyim ama sanırım 2 saat 55 dakika (yani yaklaşık 3 saat) sürüyordu. Elâlemin çektiği film sürelerine bakarsanız, ortalama 1 saat 30 dakikadır. Biz Türkler ise 2.5-3 saatlik bölümleri olan diziler izliyoruz. Neticede, bunun masrafları var, oyuncu giderleri var, var oğlu var... Hele bir de çarpık reyting düzeninde bir dizi tutunamaya görsün, attığı taş ürküttüğü kuşa değmeyen dizi ve yapımlar hemen yayından kaldırılıyor. Cezalanan kim? Bir izleyiciler, bir de o yapımdan para kazanmak için sözleşme yapan sektör emekçileri. Belli bir diziyle anlaşma yaptıktan sonra o dizi sonlandırılırsa, çoğu dizinin cast ya da kamera arkasındaki görevlileri zaten belli olduğu için, daha önce işsiz kalmış olanların yeniden iş bulmaları çok zor oluyor haliyle.
Ne olurdu şu dizileri 40'ar dakika, olmadı birer saat yapsalardı... Belki de o zaman 20.00-21.00 arası bir diziyi, 21.00.22.00 arası başka bir diziyi (ya da programı), 22.00- 23.00 arası başka bir dizi ya da programı izleyebilirdik. Ama olur mu hiç öyle? O zaman, 'Prime time'de birinci olduk', 'Şu kadar reyting, şu kadar share aldık' diye kim hava atacaktı? Sanırım konuyu yine bozuk reyting düzenine bağladık.
Neyse, daha fazla başınızı ağrıtmayayım. Siz zaten bu hususları daha önce defalarca sütunlarınızda dile getirmiştiniz. Atalarımız ne demiş: 'Anlayana sivri sinek saz, anlamayana davul zurna az.' İyi günler dileklerimle."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA