Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Helal olsun Diyarbakırlı gençlere

Mehmet Yaşa'yı bu köşenin müdavimleri artık yakından tanıyor.
Diyarbakırlı bir sinema aşığı... Tüm ideali, kısıtlı olanaklarla çektiği filmleri Türkiye'ye, daha sonra da dünyaya tanıtmak.
Ama ondan daha kutsal bir görevi daha var: Diyarbakır'da işsiz güçsüz halde sokakta dolaşan amaçsız gençleri sinemacı yapmak...
Mehmet Yaşa'nın ilk amatör film denemesine internet ortamında rastlamıştım.
Sonra konuştum, derdini anladım, size de anlatmak için bu köşede üç yazı yazdım. Son olarak Diyarbakır seyahatimde havaalanında karşılaşıp muhabbet ettik. "Abi yeni bir film üzerinde çalışıyorum.
Müthiş olacak. Oyuncular ve teknik ekip, yine bizim sokak çocukları" demişti. Mehmet, 'Sokak Sınıfı' adlı fiilmini çekmiş. hatta 5 Ekim'de Diyarbakır'da vizyona sokmuş.
Çekimleri Diyarbakır'da yapılan, bütçesi 30 bin TL olan ve 15 madde bağımlısı genci topluma kazandıran film, kentte büyük ilgi görmüş.
'Sokak Sınıfı', okuldan kaçan çocukları sokakta eğitmeye çalışan bir grup gencin hikayesini konu ediyor. Mahallenin delikanlıları 'Rıfkı', 'Mahmut', 'Emrah' ve 'Ömer' okuma yazma bilmemektedir. Fakat onlar her ne kadar eğitimsiz olsa da, okuldan kaytaran çocukları sokakta eğitmeye karar verirler. Masa ve sıra ayarlayan gençler, sokakta mini bir sınıf oluşturur.
Gizlice başka bir okula giden 'Rıfkı', 'Mahmut', 'Emrah' ve 'Ömer', okulda öğrendikleri ne varsa sokak sınıfındaki öğrencilere anlatır.
Mehmet Yaşa'nın yönettiği filmin oyuncu kadrosunda Sedat Önder, Mehmet Yaşa, Emrah Yayan, Ömer Kızıl, Ferhat Şanlı gibi amatörler yer alıyor.
Mehmet Yaşa, bence üzerine düşeni fazlasıyla yapmış. Daha geçen hafta Gençlik Festivali'ne ev sahipliği yapan Diyarbakır'da eğitimsizlik, işsizlik ve hepsinden önemlisi 'idealsizlik' nedeniyle terör örgütlerinin kucağına düşmek üzere olan sokaktaki gençleri bir hedef etrafında birleştirip rehabilite etmiş. Şimdi iş, Kültür Bakanlığı'na ve Diyarbakırlı iş insanlarına düşüyor. Cem Yılmaz'ın, Şahan Gökbakar'ın filmlerine -sanki ihtiyaçları varmış gibi- maddi destek sağlayan Bakanlık, asıl Mehmet Yaşa'ya omuz vermeli.
Mehmet şimdilik, havaalanında kafeterya işleten babasının 'sponsorluğunda' bu erdemli misyonu yerine getirmeye çalışıyor. Kimbilir devlet desteğiyle neler yapar. Yaşa, Mehmet Yaşa!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA