Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Yalnız Kurt’tan müthiş zamanlama

Bu hafta atv'nin olay dizisi Yalnız Kurt'un açılış sahnesini izlerken şaşkınlıktan donakaldım. Böyle bir tesadüf olamazdı. Bu köşenin okurlarıyla bir kez daha gurur duydum.
Okurumuz Aydın Kaboğlu iki hafta önce bu sütunlarda Yalnız Kurt'un ASELSAN mühendislerinin katledilmesi konusunu işlemesine farklı bir açıdan yaklaşmış ve bizlere tarihin tozlu yaprakları arasında kalan Nuri Killigil olayını şu sözlerle hatırlatmıştı:



"Nuri Killigil olayını bilirsiniz. (Sütlüce'deki havan topu fabrikasına yapılan sabotajda 27 çalışma arkadaşıyla birlikte yaşamını yitiren eski Osmanlı paşası) Üzülerek söylüyorum ki, içimizde çok hain var. Ben yabancılara kızmam, içimizdekileri Allah'a havale ediyorum. Selamlar..."
Bu hafta Yalnız Kurt, Edirnekapı Şehitliği'ndeki sahne ile açıldı. Davut Bahadır, merhum Nuri Killigil ve arkadaşlarının kabri başında genç Altay'a Nuri Paşa'nın kim olduğunu anlattı. Kafkas Orduları Kumandanı Nuri Paşa, Türk savunma sanayiinin kurucusu olarak biliniyordu. Önce ilk yerli yapım tabancayı üretti. Ardından top ve havan mermisi imal etmek üzere Haliç'teki Sütlüce'de bir fabrika kurdu. Ancak 1949 yılında yani İsrail gizli istihbarat teşkilatı MOSSAD'ın kurulduğu tarihte Sütlüce'deki fabrika sabotaj sonucu infilak etti. Nuri Killigil ve 27 arkadaşı şehit oldu. Bu olayın ardından yerli mühimmat üretimi uzun yıllar aksadı. Olay, MOSSAD ile birlikte hareket eden içimizdeki hainlerin sabotajı olarak nitelendirildi. Dizide aynı hainliğin 15 Temmuz'da yerli ve milli hava savunma sistemini geliştirmeye çalışan bir aileye yapılan suikast ile tekrarlandığı da vurgulandı. Hatta FETÖ kalıntılarının bugün bile savunma sanayii için çalışan general düzeyindeki yetkililere suikast düzenleyebileceği anlatıldı.
Zamanlama müthişti. Rusya'nın Ukrayna işgalinde hava savunma sistemlerinin ve hava gücünün ne denli önemli olduğunun bir kez daha belgelendiği şu günlerde, bu ülkenin savunma sanayiine baş koyanları nasıl koruyup, esirgememiz gerektiği bir kez daha ortaya konulmuş oldu.
Bu arada okurumuzun hatırlattığı olayın iki hafta sonra dizide yer alması sadece tesadüf mü, köşemizden alınan bir feyz mi, yoksa milletini seven herkesin akıl yolunun aynı noktada "birleşmesi" mi olduğunun yorumunu da siz değerli okurlarıma bırakıyorum.

Halkın hizmetkarı
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'ye komedyenlik geçmişi nedeniyle dudak bükenler çok. "Komedyenden devlet başkanı olursa sonucu böyle olur" diyenler bana göre hem Zelenski'ye hem de komedyenlere büyük haksızlık ediyorlar. Çünkü Ukrayna'nın lideri ciddi ciddi bir kahraman oldu. ABD'nin "Gel seni oradan kaçıralım" teklifini elinin tersiyle itip, halkının önünde sokağa çıkarak Rus tanklarına karşı direndi.



Biz bugüne kadar ne "ciddi" diktatörler gördük, başı sıkıştığında ilk Amerikan helikopterine atlayıp kaçan ya da ne padişahlar vardı kendini İngiliz gemisine zor atan...
Zelenski rol aldığı Halkın Hizmetkarı adlı diziyle tanınmıştı. Orada hükümeti eleştiren bir videosu viral olduktan sonra devlet başkanlığına kadar yükselen bir tarih öğretmenini oynuyordu. Rolü, ilk seçimde halkın yüzde 72'lik tercihiyle gerçek oldu.
Bana göre Zelenski'nin tek hatası, batıya fazla güvenmekti. O da, komedyen ruhunun getirmiş olduğu 'dünyaya pozitif bakma' zaafından (!) kaynaklanmış olsa gerek.

Gaf kürsüsü
CNN Türk canlı yayınında ekrana getirilen savaş oyununu gerçek uçaksavar ateşi sanan moderatör ile "araştırmacı gazeteciler" dakikalar boyunca bu görüntüler üzerine yorum yaptılar.

Zap'tiye
Ukrayna'nın "Ukranya" olmadığını ve komşularının kimler olduğunu artık iyice belledik. Keşke coğrafyayı savaşlardan öğrenmesek...

Ne demiş?
"Adalet, zayıfların uydurduğu bir şeydir, güçlüyü başka türlü yenemeyecekleri için." (Atv'nin dizisi Yalnız Kurt'ta Doğan'ın sözü)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA