Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Dijital platformlar TV sektörünü mahvetti

Türkiye'de pek çok dijital platform faaliyet gösteriyor. Blue TV, Netflix, Disney Plus, MUBI, Gain, Blu TV, Puhu TV, Exxen, Tabii, BeIN Connect/TOD, S Sport Plus, Tivibu, Amazon Prime, YouTube Premium gibi... Büyük çoğunluğu da yabancı sermayenin uzantısı.
Önceleri sektöre yeni bir soluk getirdikleri, alternatif oluşturdukları, standardı yükselttikleri düşünülmüştü. Ama ilerleyen günlerde Türkiye'deki televizyon sektörünün altını oymaya başladılar. Çünkü oyuncuların kaşelerini astronomik fiyatlara yükselttiler. Pek çok oyuncuyu adeta kadrolu çalışanlarına dönüştürüp, kendilerine bağladılar. Yapımcılar da kolay ve yüksek paranın büyüsüne kapılıp onlara abone oldular. Bu durumun sürdürülebilir olmadığını öngöremediler. Varlıklarının temel nedeni olan televizyon kanallarına adeta sırtlarını döndüler. Bu durum, konvansiyonel televizyon kanallarının kendi imkanlarıyla dizi çekmelerinin de önünü tıkadı. Çünkü oyuncu ve teknik elemanların ücretlerini gerçeküstü bir çizgiye çeken dijital platformlar yüzünden maliyetler 3-5 kat arttı. Bu şartlarda dizi çekmek neredeyse imkansız hale geldi.



Sonuçta bu anormal duruma dijital platformların kendileri de dayanamadı. Şimdilerde Disney üretimi durdururken, Netflix ise azaltmak zorunda kaldı. Kendi kazdıkları kuyunun içine düşen platformlardan pek çoğunun önümüzdeki günlerde piyasadan çekilmesi de söz konusu.
Ben bu durumu bir zamanlar gazinoların yaptıkları "harakiri"ye benzetiyorum. Gözünü hırs bürüyen gazino patronları geleceği düşünmeden assolistlere kamyonla para saçtılar. Sonra da kendi yükselttikleri piyasanın altında ezilip, gazinoculuğun tarihe karışmasına sebep oldular.
Benzer bir akıbet şimdi dijital platformları bekliyor...

Rıza Baba mı, Bay Kemal mi?
Arka Sokaklar dizisi erişilmesi zor bir rekora imza atarak 18'inci sezona başlamaya hazırlanıyor. Kuşkusuz, bu başarıdaki en büyük pay, yapımcısı Türker İnanoğlu'ndan sonra Rıza Baba karakterini canlandıran Zafer Ergin'in.



Şu fotoğraflara bakar mısınız? Geride kalan 17 yılda bizim Rıza Baba çoktan baş komiserlikten İçişleri Bakanlığı makamına yükselirdi ya, neyse... Diyeceğim o ki, Kılıçdaroğlu koltuğunu bırakır, o bırakmaz.
Ama aralarında önemli bir fark var. Rıza Baba yıllardır ekibini başarıdan başarıya koşturuyor, Kemal Kılıçdaroğlu ise yenilmeye doymuyor...

Servis yerine taksi
Geçen hafta çocuğun okul servisinden aradılar. Bu sezon okul servisi kullanıp kullanmayacağımızı sordular. Fiyatını sordum, "28 bin 500 lira" dediler. "Teşekkür ederim, kullanmayacağız" dedim. Sonra da oturup küçük bir hesap yaptım:
Servis, 190 okul günü için 28 bin 500 lira alıyor. Bu da günlük 150 liraya tekabül ediyor. Taksi kullansam, 4 kilometrelik okul yolu için 19.17 lira açılış ve kilometre başına 8.51 TL olmak üzere 34.04 lira vereceğim. Bu durumda günlük taksi masrafı gidiş-dönüş 106.42 lira ediyor. Günde iki sefer olacağı için toplamı 212.84 lira oluyor. Bir taksi durağıyla yıllık anlaşma yapsanız size iskonto yapıp, günlüğü 175-200 liraya taşırlar. Siz çocuğunuzu sabahın köründe alıp, bütün semti gezdirdikten sonra 5 dakikada gidilecek okul yolunu 1 saate çıkaran servise günlük 150 lira mı verirsiniz, yoksa 25-50 lira fazla verip taksi konforundan mı faydalanırsınız?
Diyeceğim o ki; taksiler, okul servislerinden daha ucuz...

Şeref kürsüsü
Başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bize bu büyük zaferi yaşatmak uğruna kanlarını, terlerini akıtan atalarımızın ruhu şâd olsun.

Zap'tiye
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Tarkan ve Gülşen'e verdiği 33,5 milyon lira ile İzmirlilere birer şişe parfüm dağıtsaydı da, millet şehirde burnunu tıkayarak dolaşmasaydı.

Ne demiş?
"İnsan, bilmediğinin düşmanı olur." (Yapay Zeka Politikaları Derneği Kurucu Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu'nun A Haber Ajans Bugün'deki sözleri)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA