Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BÜLENT CANKURT

'Resmimi çaldı' dedi tazminata mahkum oldu

Ünlü ressam İsmail Acar, meslektaşı Metin Asağ'ın Nisan 2011'de açtığı sergisindeki bir eserinin, 2004 yılında kendi yaptığı lale tablosunun kopyası olduğunu iddia edince ortalık karışmıştı!
Asağ ise, "Ben onu Lale Festivali için tasarladım. İddiasını ispatlamazsa onu mahkemeye vereceğim" demişti.
Acar, sözle yetinmeyip Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne başvurup delil tespiti ve ihtiyati tedbir kararı istemişti. Ancak mahkemenin atadığı bilirkişi Prof. Kemal İskender, yaptığı inceleme sonucunda Acar'ın tezini çürütmüş; "Davacı ve davalı taraflar; sanatsal üretimlerinde aynı kaynaklarlardan hareket ettikleri için yapıtları arasında benzerlikler varmış gibi görünse de birinin, diğerinin yapıtlarının 'kopyasını' üretmek gibi bir eylem söz konusu değildir" diye karar vermişti. Ancak bu sefer de kendisini hırsızlıkla suçlayan Asağ, Acar'ı mahkemeye vermişti.

10 BİN LİRA MANEVİ TAZMİNAT ÖDEYCEK
Yaklaşık üç yıl süren yargılama sonucunda, İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk mahkemesi, Türk hukuk sistemine geçecek kararla bir ilke imza attı. İsmail Acar tarafından 'Çinili Lale' ve ressam Metin Asağ hakkında yapılan iddia ve karalamaların; gerçeğe ve hukuka aykırı olduğu, eserin ressam Metin Asağ'a ait olduğu mahkeme kararıyla tespit ve tescil edilmiş. Mahkeme, Acar'ın iddia ve karalamalarının hukuka aykırı olması nedeniyle, Acar'ın ressam Asağ'a 10 bin lira manevi tazminat ödemesine ve söz konusu mahkeme kararanın tirajı en yüksek üç gazetede ilan edilmesine karar vermiş. Bugüne kadar resim sanatı adına açılmış hiçbir dava bu kadar net sonuçlanmadığı için, bu karar büyük önem taşıyor.
Bakalım İsmail Acar bu karar karşısında ne yapacak!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA