Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Yirmi yaşındayım ve her şeyi unutuyorum

Ben 87 doğumlu bir genç kızım ve muhasebecilik yapıyorum. İşim gereği birçok bilgiyi aklımda tutmam gerekiyor ama eskiden beri unutkanlık vardı. Ne yazık ki bu aralar daha çok belirdi. Daha da çok ilerlemesinden korkuyorum. Şimdiden dün olanları ya da beş dakika önce yaptığım hesap sonucunu hatırlamaz oldum. Sebebini ve ne yapmam gerektiğini açıklarsanız memnun olacağım.

Günümüzün yoğun iş temposu, stres, fiziksel ve ruhsal yorgunluk unutkanlık yaşını düşürdü. Ama asıl sorun çevredeki birçok uyaran nedeni ile oluşan dikkat eksikliği; daha doğrusu dikkat yetişememesi. Stresli yaşam; kişinin bilişsel fonksiyonlarını yavaşlatıyor ve bu nedenle kişiler çevrelerinde yaşanan olayları geç algılayıp unutuyor. Yaşla birlikte ilerleyen ve basit gündelik işlerin bile yerine getirilmesinde sorunlar yaratan unutkanlık, şimdi gençler üzerinde de etkili olmaya başladı. Nedenleri arasında gençlerde yaygın görülmeye başlanan çökkün ruh hali, bezginlik ve bedbinlik başı çekiyor. Bu haldeki gençler çevreye karşı duyarsızlaşıyor ve buna bağlı konsantrasyon sorunları ortaya çıkıyor. İlgili oldukları konulara yeteri derecede yoğunlaşamayan kişiler daha sonra konuyla ilgili hatırlama sorunlarını yoğun yaşıyor.

TEKNOLOJİ TEMBELLEŞTİRDİ
Teknoloji, bir nebze aklımızda tutacaklarımıza yardımcı olmaya çalışıyor. Artık numaraları aklımızda değil de cep telefonlarımızda tutuyoruz. Bilgilerimiz bilgisayarımızda kayıtlı ya da önemli günlerimizi çağrı cihazlarına not alıyoruz. Bu karmaşa içinde hatırlama işini tamamen aletlere bırakmak, insana akılda tutma pratiğini kaybettirerek, ilgisizliğe bağlı unutkanlığı derinleştiriyor. Daha güçlü bellek için düzenli ve dengeli bir yaşam, yeterli ve dengeli beslenme, iyi uyku, alkolü azaltmak, sigara kullanmamak, temiz havada, parklarda ve ormanda sık sık yürüyüş yapmak fayda sağlar. Yaşamda önemli olan olayları planlayıp, iş ile eğlenceyi dengelemek ve egzersiz yapmak; fiziksel sağlık yanında zihinsel sağlığı da iyiye doğru götürür. Fakat en önemlisi zihinsel egzersizleri ihmal etmemek. Bir şeyleri öğrenmek, hatırlamak ve unutmamak belli bir disiplin ve emek ister. Üzerinde çalışılan konuyu anlamak ve tekrarlamak, hatırlamak için atılacak önemli bir adımdır. Kitap okumak, şarkı sözü ezberlemek ve bulmaca çözmek aklımızı ve hafızamızı parlak tutmanın pratik yollarıdır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA