Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Safra kesesi taşları oruca engel midir?

Safra kesemde 6-7 mm. çapında taşlar, bir de polip var. Uzun zamandır ameliyat olmamı söylüyorlar; fakat korkuyorum! Oruç tutmamda bir sakınca var mı? Ali B.

Sözünü ettiğiniz boyutlarda safra kesesi taşlarının genellikle ameliyattan başka çözümü yoktur. Çoğunlukla taşlar zamanla büyür ve oluşturdukları sindirim problemleri nedeni ile ameliyat kaçınılmaz hale gelir. Bu durum önemli bir acil hastalıktır. Yani kısacası, eğer doktorunuz öyle önermişse, uygun bir zamanı kollayarak ameliyat olmak doğru olur. Oruç tutma niyetinde olan safra kesesi hastalarına tavsiyemiz ani ve çok yememeleri olacaktır. Çok yemek, çok safra asidi gerektireceği için bu, sistemi iyi çalışmayan hastaları sıkıntıya sokmaktadır. Bunun yanında kızartmalar, yağlılar, çikolata, yumurta ve yağlı kuruyemiş sakınılması gereken gıdaların başında gelir. Eğer ramazan nedeni ile yeterli miktarda sıvı almak ihmal edilirse, safra asidinin kıvamı koyulaşacak ve çamur oluşup safra kesesinin tabanına oturacaktır. Sağlıkla kalın...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA