Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Oğlum seks sırasında hastalık kapmış mıdır?

19 yaşındaki oğlum yabancı uyruklu bir bayanla beraber olmuş. Bana bunu yeni söyledi. Tahlil yaptırmalı mıyım? Oğluma hastalık bulaşmış olabilir mi? Lütfen bana yardımcı olun. Gül A./Hatay

Gözümüzün önünde çocuklarımız büyüyor, biz de öylece seyrediyoruz değil mi? Çocuğum kontrolsüz bir cinsel deneyim yaşar da başına bir şey gelirse diye duyduğunuz kaygı sadece sizin değil, birçok anne-babanın en çok korktukları durum. Cinsel kural ve kısıtlamalar bu endişeden kaynaklanıyor. Neyse işin bu kısmına girmek istemiyorum.

BİLGİLERİNİZİ PAYLAŞIN
Sizin sorunuzun görünürdeki kısmına gelince, öncelikle fazla heyecanlanmayın. Her evlilik dışı ilişki mutlaka hastalık anlamına gelmiyor. Tabii seksi meslek edinmiş insanlarla yaşanan deneyimlerde risk, diğerlerine göre biraz daha fazla. Bu nedenle gençlerin 'Güvenli cinsel ilişki nedir?', 'Prezervatif nasıl kullanılır.' gibi konuları mutlaka öğrenmeleri ve bunlara uymaları gerekiyor. Onları eğitme görevi de öncelikle anne-babalara ve öğretmenlere düşüyor. Biliyorum, bizimki gibi kapalı toplum ve aile yapılarında bu oldukça zor. Daha eşiyle sağlıklı bir şekilde cinsel konuları konuşamayan bir ebeveynin, bunu çocuğuna anlatması pek de sıradan bir iş değil. Fakat nasıl olsa bir şekilde öğreneceği konuları ilk olarak anne- babasından duyması en doğru olanı. Tabii bunun birinci şartı, ebeveynlerin de doğruyu bilmesi.

ONU UYARMALISINIZ!
"Çocuğunuzla arkadaş olun, onunla her şeyi paylaşın" demiyorum. Bu tavsiyeler çok hayal ürünü geliyor bana. Fakat ondan uzak kalmamak, çok içine dalmadan gözlemek ve her an yardıma hazır olmak görevimiz. Oğlunuza yapılacak en doğru şey; çok telaşlanmadan ve onu da telaşlandırmadan ona böyle bir birlikteliğin muhtemel risklerini söylemek. Akıntı, idrar yaparken zorluk ya da cinsel organ çevresinde yara ve döküntü gibi belirtiler konusunda onu mutlaka uyarmalısınız. Herhangi bir şikayet ortaya çıkmadıkça doktora gitmeye ya da tahlil yapmaya gerek yok. Ortalığı çok velveleye vermek oğlunuzun yeni yeni başlamış cinsel yaşantısı üzerinde sarsıcı etkiler oluşturabilir. Siz de biliyorsunuz ki, bir insanın ne kadar huzurlu ve sağlıklı bir cinsel yaşantısı varsa, o oranda üretken ve dingindir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA