Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

500 eski bisiklet hayata döndü

Eti Sarı Bisiklet Projesi, dördüncü yılında Aktif Yaşam Derneği'yle iş birliği yaparak Sarı Bisiklet Tamir Şenliği düzenledi.
2. El Bisiklet Kampanyası kapsamında, kullanılmayan eski bisikletler tamir edilerek hayata döndürüldü. Ben de Kadir Has Üniversitesi Bisiklet Kulübü ve Eti ekibiyle, Sarı Bisiklet Tamir Şenliği'nde buluştum.
İlk işimiz tulumlarımızı giymek ve bisiklet parçalarını boyamak oldu. Şenlikte boş duran yok çünkü yenilenen her bisiklet, ihtiyacı olan bir öğrenciyi mutlu edecek. Bisikletler, beş farklı tamir istasyonunda bakıma alınıyor; zımparadan boyamaya, gidon ve sele ayarından jant ve lastik yenilemeye, pedal ve zincir bakımından vites ve fren değişimine kadar kapsamlı bir tamirden geçiriliyor.
Tüm bu işlemlerin sonunda yepyeni bir hale geliyor. Tabii ki başımızda bulunan uzman tamir ekibi, bizden yardımlarını esirgemiyor. Boya ve zımparada iyi olduğum söylenebilir ama tamir kısmında işi yavaşlatmamak için aletleri uzman ekibe uzatıyorum. Yeniden pedallamaya hazır hale gelen bisikletler, yeni öğretim yılının başlamasıyla birlikte Anadolu'daki bir ilkokula gönderilecek.
Öğrenciler, Sarı Bisiklet Projesi'nin hediyesiyle mutlu olacak.

1.5 MİLYON ATIL BİSİKLET
Sarı Bisiklet'in 2. El Kampanyası ile 500 bisikletin yeniden kullanılabilir hale geleceğini söyleyen Eti İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu, proje için yaptırdıkları araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktığını belirtiyor. Buna göre; bisiklet bulunan evlerin yüzde 36'sında hiç kullanılmayan en az bir bisiklet varmış.
Bu da Türkiye'de yaklaşık 1.5 milyon bisikletin atıl durumda olduğu anlamına geliyor.

TÜRKİYE BİSİKLET RAPORU
Hanelerin yüzde 28'inde bisiklet bulunuyor.
Bisiklet kullanmayı bilmeyenlerin oranı yüzde 37, kullanmayı bilenler ise yüzde 63.
Yüzde 63'lük kısmın içinde aktif olarak bisiklet kullananların oranı yüzde 9 iken, yüzde 70'i yılda bir-iki kereden fazla kullanmıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA