Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Rıfat IIgaz’ın Zeki Alasya’ya yazdığı mektubun hikâyesi

Rıfat Ilgaz'ın ölümsüz eseri 'Hababam Sınıfı'nı bilmeyen, izlemeyen yoktur herhalde. Bu ünlü eser Ertem Eğilmez önderliğinde Münir Özkul, Adile Naşit, Tarık Akan, Halit Akçatepe ve Kemal Sunal'dan oluşan dev kadrosuyla 1975 yılında sinemaya uyarlanmış, o günden bu yana her defasında en çok izlenen filmlerden olmuştu.
Ancak Ilgaz'ın 1957'de yazdığı eserin önce tiyatroya uyarlandığını hatırlatmakta fayda var. Eser, 1966 yılında Zeki Alasya'nın girişimiyle sahneye uyarlanmıştı. Alasya'nın 'Tulum Hayri' rolüyle sahneye çıktığı oyunun kadrosunda; Metin Akpınar, Ercan Yazgan, Ahmet Gülhan, Ulvi Uraz gibi birçok oyuncu daha bulunuyordu. Hatta romanın belki de en komik karakteri olan 'İnek Şaban'ı ise Suzan Uztan isimli bir kadın oyuncu üstlenmişti.
O dönem 20 yaşında olan Alasya, oyunu sahneye koymak için eser sahibi Rıfat Ilgaz'dan icazet istemiş, Ilgaz da kendi el yazısıyla genç tiyatrocuya mektup yazmıştı. Dün, Alasya'nın vefatının 5'inci yıl dönümüydü. Alasya'nın öldüğü gün ile Ilgaz'ın doğduğu günün aynı olması kaderin bir cilvesi. Bu münasebetle Zeki Alasya'nın eşi Jülide Alasya o tarihi mektubu yeniden yayınladı.
Ilgaz, "Genç Zeki Alasya" diye başlayan mektubunda şu satırlara yer vermiş:
"Önce bu yürekli girişiminden dolayı sizi kutluyorum. Arkadaşlarınızla birlikte böyle bir girişimde bulunmanız beni memnun etti. Yıllardan beri tiyatro ve sinemadan pek çok yakın dostuma sizin önerdiğiniz projeyi anlatmaya çalıştım ama kabul görmedi. Hababam Sınıfı'nı oyunlaştırıp sahneye koymak istediğinizin benim için hiçbir mahsuru yok. Size her türlü desteği vermeye hazırım. Hiç durmayın başlayın."
'Hababam Sınıfı' belki tiyatro oyunuyla hatırlanmıyor ama herkesin bildiği bir eser oldu. Bu mektup vesilesiyle iki ustayı da yeniden anmış olayım.


Önden bilet al, tiyatroya destek ol

Pandemi döneminde evde kaldığımız süreçten en çok etkilenen kültür sanat faaliyetleri oldu. Tiyatroların daha ne kadar süre kapalı kalacağının belirsiz olması bazı tiyatro topluluklarını önlem almaya itti. Örneğin, Çağlar Çorumlu'nun kurucusu olduğu Tiyatrops, yeni sezonda oynamaya devam edecek olan oyunların biletlerini internet sitesi üzerinden satışa çıkardı. Yani tiyatrolara destek olmak için biraz da tiyatroseverlerden yardım bekleniyor.
Önden bilet satın alım uygulamasıyla Çorumlu'nun henüz Şubat ayında prömiyerini yapan çok beğenilen yeni oyunu 'Übü Hep Übü'yü izlemek için şimdiden bilet alıp yeni sezonda dilediğiniz tarihte izleme imkânı sunuluyor. Kadıköy Theatron da yine aynı şekilde, tiyatrosunda görev yapan emekçilere kaynak oluşturabilmek için ileri tarihli açık bilet satışına başladı. 'Dansöz', 'Altın Elma', 'Parrhesia' ve 'Yolluk' oyunlarına şimdiden bilet alarak oyun ekiplerine destek olmak mümkün.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA