Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

50. yılında İKSV’den kültür sanata 15 milyon TL’lik destek

Kurulduğu günden bu yana İstanbul'u dünyanın kültür sanat rotasının önemli duraklarından biri haline getirmeyi başaran İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), bu yıl 50. yaşını kutluyor. Nejat Eczacıbaşı'nın vizyonu sayesinde 1972'den beri faaliyet veren İKSV, müzik, tiyatro ve film olmak üzere çeşitli festivallerle dünya çapında sanatçıları sanatseverlerle buluşturmaya devam ediyor.



Bugüne kadar binlerce etkinlikte on iki milyonu aşkın izleyiciyi ağırlayan İKSV, bu yıla özel farklı destek, teşvik ve ödüller aracılığıyla kültürsanat alanına 15 milyon TL'ye yakın katkı aktarmayı hedefliyor. 50. yılı haziranda görkemli bir konserle kutlayacak olan İKSV, sene boyunca da bu yıla özel etkinliklerine devam edecek. Örneğin İKSV ve Zorlu PSM işbirliğinde, Anna Karanina balesiyle izleyicilerle buluşacak Zürih Balesi ve 2018 yılında verdiği efsane konser hâlâ hafızalardan çıkmayan Nick Cave&The Bad Seeds de İKSV'nin 50'nci yılındaki konukları arasında yer alacak. Bunların yanı sıra iki yeni tiyatro prodüksiyonu da hazırlanıyor.



Biri, Özen Yula'nın yönetmenliğini üstlendiği 'Alelade Aşıklardan Farkımız'. Oyun, Sabahattin Ali ve Aliye Ali'nin birbirlerine yazdıkları mektuplardan yola çıkan bir müzikli gösteri. Diğeri de Serdar Biliş'in yönettiği 'Saatleri Ayarlama Enstitüsü'. Her iki gösteri de 2022 sonbaharında prömiyer yapacak. Eczacıbaşı Topluluğu'nun desteğiyle bu yıl İKSV'nin tüm etkinliklerindeki öğrenci biletlerinin 10 TL olacağını da bir kez daha hatırlatmakta fayda var.

ŞARKILI-TÜRKÜLÜ YEMELİ-İÇMELİ TİYATRO OYUNU
Güçlü kaleminin yanı sıra yönetmen kimliğiyle de sanat dünyasında fark yaratan Özen Yula, az önce bahsettiğim gibi İKSV için özel bir müzikal hazırlarken diğer yandan uzun suredir 'Sonbaharda Son Günler' adlı oyuna da yoğun mesai harcıyor. İzleyiciyi 1980 yılının Gaziantep'ine götürecek olan Yula, yazıp yönettiği oyunla çok farklı bir tiyatro tecrübesi vadediyor.



Şarkılı, türkülü, fasıllı bu oyun güçlü kadrosuyla da oldukça iddialı. Tuba Ünsal'ın yapımcılığını üstlenip Murat Akkoyunlu, Erdem Akakçe ve Ceren Taşçı gibi deneyimli isimlerle aynı sahneyi paylaştığı oyun, 18 Şubat'ta Küçükçiftlik Park'ta sahnelenecek. Ali Nazik Kebabı, içli köfte gibi Antep mutfağına özgü tatları tadarken oyun izlemek başka bir keyif olacak. Merakla bekliyorum.

SAHTE AJANSLARA DİKKAT
Geçtiğimiz haftalarda Ediz Hun'un başrol oynadığı, 350 çocuğun rol aldığı 'Şöhretler Okulu' adlı sinema filmiyle ilk kez yapımcılık tecrübesi yaşayan Leyla Albayrak, sahte ajanslardan dert yandı. Türkiye'nin ilk ve tek çocuk ajansına sahip olan Albayrak, çocuklarını ajansa yazdırmak isteyen ailelere uyarıda bulundu:



"Birçok sahte ajans, kendilerini faaliyette gibi gösterip, başvuruda bulunan kişilere karşı türlü vaatlerde bulunarak, ailelerin paralarını alıp ortadan kayboluyor. Hiçbir gerçek ajans, otellerde ya da kafelerde oyuncu seçmesi ya da kaydı yapmaz. Çok büyük rakamlar telaffuz edip 'Kesin seçilirsiniz' vadinde bulunan ajanslar sahtedir." Köyde tarlasını, ineğini satıp parasını sahte ajanslara kaptıran çok kişi var. Daha fazla aile mağdur olmasın diye dikkat çekmek istedim.

25'İNCİ YILINI ÖZEL KONSERLE KUTLUYOR
Gelenekselden günümüze, Türk müziği repertuvarından seçtikleri parçaları kendi anlayışlarına göre yorumlayarak hafızalarda yer edinen İncesaz grubu, kuruluşunun 25'inci yılını özel bir konserle kutlayacak.



Tanburda Murat Aydemir, kemençede Derya Türkan, gitarda Cengiz Onural ve kanunda Taner Sayacıoğlu'nun yer aldığı, solistliğini Ezgi Köker ve Bora Ebeoğlu'nun yaptığı grup, 15 Şubat'ta Zorlu PSM'de gerçekleşecek özel bir konserle 25. yılını kutlayacak. Hüsnü Şenlendirici ve İsmail Tunçbilek'in de konuk olacağı konserde grup hafızalardan silinmeyen şarkılarını seslendirecek

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA