Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖZLEM AVCI

‘Şarkılarımı deforme etmeyin’

Geçtiğimiz hafta ortalık ünlü besteci Burhan Bayar'ın açıklamalarıyla fena karıştı. 'Mutlu Ol Yeter', 'Bir Kulunu Çok Sevdim' gibi üzerinden yıllar geçse de hâlâ gönül tellerini titreten şarkıların bestecisi Bayar'ın, 'İbo Şov' programından şarkılarını geri çekeceğini ve çalınmaması konusunda dava açacağını duydum. Bunun üzerine Bayar'ın sitem dolu yazısı dikkatimi çekti. Sendur Güzelel'in şarkılarının aranjeleriyle ve introlarıyla oynadığını dile getiren besteci, "Sendur'un müzisyenliğine kimse laf edemez. Ancak şarkılarıma yaptığın aranje değil, ekleme yaparak eseri deforme ediyorsun. Yabancı bir bestecinin 4 mezurunu alıp şarkıma intro yapıyorsun. Eser sahibi olarak istemiyorum. Orijinalini beğenmiyorsan okutma. Bu benim yasal hakkım. Garip olan benim gibi bestecilerin dışında Orhan Gencebay, Sezen Aksu'ların şarkılarının tek mezuruna dokunamıyorsunuz, bu da bana dokunuyor. Sendur, şarkılarımı aranje yapmana eyvallah ama bestemi yeniden besteleme. Rızam yok. Sendur'un yaptığını kabul etmiyorum" yazısı ile sitemini dile getiren ünlü besteciye ben de katılıyorum. Yıllardır zevkle dinlenen şarkıların aranjeleriyle oynamak sahibine ayıp oluyor!


Online alkışla konser heyecanı yaşanır mı?

Geçtiğimiz günlerde Vodafone'un düzenleyeceği Edis konserinin online basın toplantısına katıldım. Müziğin ve konserlerin dijital dünyaya bu kadar hızlı geçmesinin hepimizde adaptasyon sorunu yaşattığına eminim. Yetkililer, Edis'in online stadyum konseri için ellerinden gelen altyapı ile online alkış ve emojilerle konser sıcaklığını sunacaklarını söylediler. Ben de Edis'e, sanatçıların gerçek konserdeymiş gibi hissiyatı nasıl yaşayacağını sordum. Edis, bu yılın en güzel şeyinin bu konser olduğunu dile getirerek, herkesi davet etti.
Canlı konserin yerini hiçbir şeyin tutamayacağını hepimiz biliyoruz. İzleyicilerin çığlıklarını, belki de sahnede sanatçıyı ilk kez görecek olanların heyecanını, alkışlarını, ıslıklarını duymamanın sanatçı için büyük eksiklik ve motivasyon sorunu yaşatacağına eminim.
Bir başka online konserler serisini ise; Jolly Joker grubu JoJo uygulaması ile yapıyor. Bu uygulama ile aynı canlı konserlerde olduğu gibi biletix'ten alacağınız bilet ile evinizde konser izleyebileceksiniz.


İyi ki şarkıcı oldun

Başarılı tiyatro ve sinema oyuncusu Özlem Tokaslan, uzun zamandır planladığı profesyonel müzik kariyerine girişini 'Kırmızı Gül' türküsüyle yaptı. Oyunculuktan sonra iyi ki şarkıcılığa geçiş yapmış Özlem Hanım. Hani derler ya '10 parmağında 10 marifet var' diye, Özlem Hanım da muhteşem sesi ile Erzurum yöresine ait anonim türkü olan 'Kırmızı Gül' ile oyunculuktan sonra şarkıcılıkta da var olacağını göstermiş oldu. Tokaslan, mesajı ile de dikkat çekti. Sevilen sanatçı, "Hayatı var eden kadınlara adanmış bir türküdür" diyerek şarkısını tüm dijital platformlarda müzikseverlere sundu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA