Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Tarihi diziler yandı!

'Muhteşem Yüzyıl'a gelen tepkilerden sonra AK Parti Milletvekili Oktay Saral'ın verdiği, tarihi dizilerin yayınıyla ilgili yasa değişikliği teklifi; RTÜK'ün gündeminde.
Saral'ın yasa değişikliği teklifi, RTÜK'ün onayını alıp Meclis'ten geçerse, ortaya şöyle bir tablo çıkacak:
Yayınlar; toplumun milli değerleri içerisinde kabul edilen tarihi olaylar ve şahsiyetleri küçük düşürücü, aşağılayıcı, çarpıtıcı veya olduğundan tamamen farklı gösterir bir nitelikte olmayacak. Bu tür yayınlara, doğrudan para cezası verilecek ya da idari yaptırım olacak.
Tabii ki dizilerde gerçekler çarpıtılmasın, tarihi kişilikler aşağılanmasın ama bunun kararı nasıl verilecek?
Mesela, muhafazakârlar "Padişahlar içki içmezdi" derken, bazı tarihçiler ise "Çoğu alemciydi" diyor.
'Muhteşem Yüzyıl'daki tartışmalarda gördük; tarihçiler bile; yemek tasından 'Pargalı İbrahim'in boğdurulmasına kadar birçok konuda fikir birliğine varamadı.

KİM KARAR VERECEK?
Şimdi bu yasadan sonra RTÜK, "Şu dizide, şu tarihi kişiliğe hakaret ediliyor" diyecek, bir profesör de çıkıp "Hayır, bakın şu kitapta, şu yazıyor" diyecek. Ee son kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi mi verecek?
Tarih bu; futbol maçı değil ki; ofsayt mı, gol mü karar veresin!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA