Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

8 soruda 'Zero Dark Thirty!

1- El Kaide'yi ve Usame Bin Ladin'i öldürme operasyonunu Amerikan tezlerinin üzerinden mi anlatıyor? Evet. Hatta Bin Ladin'in, başından beri ABD'nin elinde olduğuna inananları bile şüpheye düşürecek derecede kurnazca anlatıyor. Operasyon, bir kadın CIA ajanının ya da azmin başarısı olarak sunuluyor.
2- CIA'in, Bin Ladin'i yakalamak için yaptığı organize işkenceleri, normalleştiriyor mu? Evet, ünlü filozof Zizek'in dediği gibi: "Etik ve ahlaki standartlarımızı aşağı çekiyor, işkencenin aslında o kadar da kötü bir şey olmadığını gösteriyor."
3- Arapları, sağcı radikalleri toptan suçlu mu gösteriyor? Direkt suçlu göstermiyor, aşağılama da yok. Ama filmin genel ruh hali, 11 Eylül travmasından besleniyor, olaylara Araplar'ın gözünden bakmaya hiç yanaşmıyor.
4- Usame Bin Ladin'in yüzü filmde gösteriliyor mu? Hayır ama sakal, giysiler vs. çok net bir şekilde Bin Ladin'i sembolize ediliyor.
5- Time dergisinin yazdığı gibi 'Yakın zamanın siyasi açıdan en kutuplaştırıcı eseri' mi? Evet ama bunu sade vatandaşların algılaması zor! Sinsice işlenmiş her şey.
6- Peki bir sinema filmi olarak nasıl? Eğer siyasi tutumunu bir tarafa bırakırsanız seyir zevki müthiş. Karakter analizleri, kurgusu, senaryosu kusursuz. Ortalara doğru tempo düşüyor ama bu bile, operasyonu bekleyiş sürecinde yaşanan bıkkınlığı hissetmeniz için yapılmış.

'ARGO'DAN DAHA İYİ
7- CIA ve El Kaide'yi nasıl anlatıyor? Gizli servisler ve terör örgütlerinin kapışmasını anlatan belki de en hatasız filmlerden biri. CIA'den destek alındığı belli. CIA ve El Kaide'nin yapısı, operasyon teknikleri en ince detayıyla anlatılmış.
8- Son tahlilde 'Zero Dark Thirty' bir propaganda filmi mi? Evet ama basit bir propaganda filmi değil. "Görgü tanıklarından alınan bilgilerle bu film çekilmiştir" diyen bir sinema dili var. Fakat anlatmayı tercih ettiği konular ve Araplar'ın bakış açısını yansıtmaması filmi daha tehlikeli bir propaganda aracına dönüştürüyor.
Her şey o kadar zekice kurgulanmış ki, nasıl 'Seven'da seri katili hayranlıkla izliyorsanız; bu filmin yönetmeni Kathryn Bigelow'un zekası karşısında da şaşırıyorsunuz. Bigelow milliyetçi olmasa; ABD ve politikalarını rezil edecek bir film de çekebilir. 'Zero Dark Thirty' ahlaki açıdan sınıfta kaldığı için Oscar'ın favorisi değil. Yoksa 'Argo'dan çok daha kaliteli bir film!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA