Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Tarih kitapları nasıl yeniden yazılacak?

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı; Marmara Üniversitesi'nde yapılan Avrasya Türk Dili ve Tarihi Eğitimi Uluslararası Sempozyumu'nda şu açıklamayı yapmış:
"Tarih kitapları elden geçirilecek. Bizi birleştirmesi beklenen ama tam tersi zaman zaman bizi ayıran ifadelerin bu kitaplardan temizlenmesi ve bütün millete hitap edecek, bütün milletin başarılarını ihtiva edecek kitapların yazımı konusunda Talim Terbiye Kurulu kapsamlı çalışma içerisinde."

ŞİMDİDEN TARTIŞALIM
Tarih kitaplarında kendisini rahatsız eden çok unsur olduğunu söyleyen Avcı; gazetecilerin "Örnek verebilir misiniz?" sorusuna da "Onları, düzelttiğimiz zaman göreceğiz. Ucu açık bir çalışma, iyi bir çalışma olacak" yanıtını vermiş.
Avcı son yılların en önemli açıklamalarından birini yaptığının farkında değil mi?
Tarihimiz baştan yazılacak ve belki de yeni nesiller baştan dizayn edilecek! Ve Avcı bu çok önemli gelişmeyi bir tarih sempozyumunda, 'laf aramızda bir de böyle bir değişiklik yapacağız' der gibi açıklıyor.
Evet, tarih kitaplarımızda ırkçı, şovenist bir sürü ifade ve bilgi var. Tarihimizi de objektif ve doğru öğrendiğimiz söylenemez. Aslında tarihimizi kimden öğrendiğimiz de önemli!
Yabancı tarihçilerin yazdıklarını çevirerek tarihimizi öğrenmedik mi?
Avcı'nın "Ucu açık bir çalışma, iyi bir çalışma olacak" sözü de ilginç! Vallahi bu ucu açık işlerden hiç hayır gelmiyor!
Kime ve neye göre değişiklikler yapılacak? Son dönemde okul kitaplarına, şiirlere yapılan değişiklikler ve sansürler çok tartışma yarattı!
Bu değişiklikleri yapacak kurul işinde ne kadar uzman?
Böylesine önemli bir değişim için eğitim sendikalarından ünlü tarihçilere uzanan geniş çaplı bir oluşuma ihtiyaç yok mu? Bir de 'biz yapacağız, sonra siz okursunuz' mantığı ne kadar sağlıklı? Bu ve bunun gibi onlarca sorunun yanıtları şimdiden alınmalı. Yine, değişiklikler yapıldıktan sonra mı tartışacağız?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA