Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

İyi çikolata nasıl anlaşılır?

Geçtiğimiz hafta bir grup gazeteciyle birlikte Ülker'in çikolata fabrikasını gezdik. Bu gezide; Yıldız Holding Çikolata İş Birimi Başkan Yardımcısı Ahmet Özokur'dan "İyi çikolata nasıl anlaşılır?", "Nasıl muhafaza edilmelidir?" gibi birçok detay öğrendik.
Türkiye'de yıllık çikolata satışlarının üçte biri bayramlarda gerçekleşiyor. İşte bayramda çikolata alacaklara birkaç faydalı bilgi:
İyi çikolatanın görünümü parlak ve pürüzsüz olmalı. Çikolatanın tazeliğini gösteren unsurlardan biri kırılma sesidir. Çikolatadan düzgün bir ses gelmelidir.
Çikolatanın üzerinde hiçbir beyazlaşma bulunmamalı. Eğer var ise; bu, çikolata sıcağa maruz kalmış demektir. Çikolatanın ambalajına da dikkat edilmeli çünkü sağlam bir ambalaj çikolatayı her türlü dış etkenden korur. Yapılan araştırmalara göre; iyi bir çikolatanın kilosu 21 liradan başlıyor.
Özokur'un verdiği en önemli tavsiye ise; çikolatanın buzdolabında saklanmaması gerektiği. Çikolata 18-22 derecede saklanmalı, güneş ışığı, koku ve nemden uzak tutulmalı.

ÜLKER'İN PİYASASI
Gelelim Ülker'in çikolata serüvenine: Ülker, 1972 yılından beri çikolata üretiyor. Yaklaşık 4 bin çalışanı var ve tüketicilerine toplam 13 markada, 27 farklı ambalajda ürün sunuyor. Kakao çekirdeği, çikolatanın en önemli hammaddesi. Bu sebeple Ülker sadece belli bölgelerden (Fildişi Sahili ve Gana) kakao çekirdeği temin ediyor.
Ülker, hammadde kontrolü ile üretim sürecinin 626 ayrı aşamasında, ürünlerine kalite kontrol yapıyor. Candy Industry'nin araştırmasına göre; Ülker, dünyanın en büyük 11'nci çikolata ve şekerleme üreticisi. 2012 rakamlarına göre; Türkiye'de çikolata pazarının büyüklüğü 3 milyar lira. Kişi başı yıllık çikolata tüketimi ise 2 kilogram.
Marmara bölgesi yüzde 37 ile en çok çikolata tüketen bölge.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA