Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Şimdi 'Germinal' zamanı

Fransız edebiyatının en büyük yazarlarından Emile Zola'nın cenazesine maden işçileri de katılmıştı. Zola toprağa verilirken 'Germinal, Germinal!' diye bağırıyorlardı.
Zola'nın en önemli romanlarından biri olan 'Germinal', madenci sınıfı kültüründe önemli bir kilometre taşı... 1860'larda kuzey Fransa'da geçen roman; madencilerin yaşadığı sefil hayatı, ağır çalışma şartlarını ve bu sefalete karşı giriştikleri direnişi, grevi anlatır.
Roman boyunca emekleme dönemindeki kapitalizmin inanılmaz vahşetine tanıklık edersiniz. Zola, romanında Marksizm ile anarşizmin ayrıldığı noktaları da müthiş anlatır.
Bu roman, birçok kez sinemaya ve TV yapımlarına uyarlandı ama en çok ses getiren Claude Berri'nin yönettiği, Gerard Depardieu ve Miou-Miou'nun başrollerini paylaştığı 1993 yapımı 'Germinal' filmi oldu.
Bu film bizde de büyük ilgi görmüştü. Filmi, Beyoğlu'ndaki Alkazar Sineması'nda, caddeye kadar taşan kuyrukta uzunca bir süre bekleyerek izlemiştim.
Zonguldak'tan maden işçileri gelmişti filmi izlemeye.
Soma'da yaşanan büyük facianın ardından bu film keşke bir TV kanalında yayınlansa. Madenciliğin ne kadar zor bir meslek olduğunu, işçi hakları ve sorunlarını bir kez daha hatırlarız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA