Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

İzlemeden N.B. Ceylan'a sevinmek

Elbette sevinilir, sonuçta bir Türk yönetmen, sinemada Oscar'dan sonra en prestijli ödül olan 'En İyi Film' dalında Altın Palmiye'yi kazandı.
Ama elbette Nuri Bilge Ceylan'ın filmlerine gişede 'Recep İvedik' ilgisi beklenemez.
Ceylan'ın çektikleri; ağır, sanatsal filmlerdir, az kopyayla vizyona girer, daha çok entelektüel izleyiciye seslenir.

İZLEYİCİSİ 80 BİN
Tüm bu bahanelere rağmen Ceylan'ın filmleri ülkemizde hak ettiğinden daha az izleniyor. 'Mayıs Sıkıntısı' 20 bin, 'Uzak' 63 bin 845, 'İklimler' 35 bin 345, 'Üç Maymun' 127 bin 668, 'Bir Zamanlar Anadolu'da' 161 bin 181 izleyici tarafından izlenmiş. 'Koza'; Ceylan'ın kısa filmiydi. İlk uzun metrajlı filmi 'Kasaba' ise üç-dört salonda gösterildi. Bu iki filmi saymazsak; Ceylan filmleri Türkiye'de toplamda sadece 400 bin kişi tarafından izlendi.
Ceylan yurt dışında Türkiye'den daha çok izleniyor. 'Bir Zamanlar Anadolu'da' sadece Fransa'da 40 kopyayla vizyona girmiş ve ilk iki haftada 55 bin izleyiciye ulaşmıştı.
Toplamda 400 bin izleyici sayısını beş filme böldüğünüzde; bu, Ceylan'ın film başına ortalama 80 bin kişi tarafından izlendiğini gösterir.
Bu rakam aslında Türkiye'deki ağır sanatsal film tutkunlarının da ortalaması.
İstanbul Film Festivali'nin ortalama izleyicisi sayısı da 100 bin zaten!
Ticari kaygılar yüzünden Türkiye'deki salonlar; kalitesiz yerli komedi ve korku filmlerinin işgali altında.
En azından Ceylan gibi ödüllü yönetmenlerin filmleri daha çok salonda gösterime girmeli.
Fransa bile Ceylan'ı sahiplenirken; Türkiye'de sanatsal filmler, 'Recep İvedik' türevi popüler yerli filmlerin acımasız haksız rekabeti altında eziliyor.
Bu noktada Kültür Bakanlığı'na büyük iş düşüyor ama hiçbir adım atılmıyor. Bazı yerli sanatsal filmler artık vizyona bile giremiyor, sadece DVD'si çıkıyor.
Bu kültür erozyonunda yeni Ceylan'ların çıkmasını beklemek hayalcilik olur!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA