Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Sezen Aksu yasası!

Sabah gazetesinden Orhan Yurtsever dün sadece magazini değil, tüm medyayı ilgilendiren önemli bir habere imza attı:
Sezen Aksu'nun tekneden denize girerken bikinili fotoğraflarının çekilmesi ile ilgili davada; gazeteci Uğur S.'yi 3 bin lira adli para cezasına mahkum eden İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nin hakimi, kararın gerekçesinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Monaco Prensesi Caroline hakkındaki kararını örnek göstermiş.
AİHM'nin 24 Haziran 2004 tarihli 'Von Hannover/Almanya' kararında; Caroline'in açık alanlarda çekilen fotoğraflarının yayınlanmasında, özel yaşamın gizliliğinin ihlal edildiğine karar verilmişti.

ÖZEL HAYAT MESELESİ
Uğur S., fotoğrafın kamuya açık alanda çekildiğini belirterek suçlamayı kabul etmemişti ama ceza almaktan kurtulamadı.
İfade özgürlüğü alanının, başkalarının itibarlarını ve haklarını korumaya özel önem vermesi gereken bir alan olduğunun belirtildiği kararda, "Basının, şöhret sahibi kişilerin bu tür fotoğraflarını yayımlarken, bu kişilerin rızalarını da göz önünde bulundurması gerekir. Özel hayata ilişkin görüntülerin basın ve yayın yoluyla yayınlanmasında kamu yararı olmadığı görülmektedir."
Öncelikle şunu belirteyim; Monaco Prensesi Caroline'in fotoğrafını çekenler paparazzidir, serbest çalışırlar, çektikleri fotoğrafın önemine göre para kazanırlar. Aksu'nun mayolu fotoğraflarını çekenler ise bir gazete ya da dergiye bağlı magazin muhabirleridir.
Hep karıştırılıyor; Türkiye'de serbest çalışan paparazzi yok. Magazin muhabiriyle paparazzi arasındaki fark çok önemli aslında. Aksu'nun mayolu fotoğraflarını çekenler büyük gazete ve dergiler için çalışan muhabirlerdir. Belki o teknede kamuoyunu ilgilendiren başka bir haber daha çıkacaktı, o zaman ne olacaktı?

EMSAL TEŞKİL EDECEK
Daha önce de bu davayla ilgili yazdım: Meseleye 'Bikinili fotoğraf izinsiz çekilmiş' diye bakmak yanlış. Bu karar emsal teşkil edecek ve mayolu-mayosuz hiç fark etmez; izinsiz fotoğrafı çekilen ünlüler, artık gazetecilere dava açıp çok rahat kazanabilecekler. Bu karardan sonra ünlüler artık topluma mal olmuş insan kategorisinden çıkıp 'ayrıcalıklılar' sınıfına geçmiştir. Artık ünlülerin fotoğrafları, canları istediği zaman çekilecek. Özetle; Aksu'nun inadı yüzünden artık bu ülkede magazin haberciliği daha zor yapılacak

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA