Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Yerli malı internet başarısı

Dünyaca ünlü Delivery Hero şirketi, Yemeksepeti'ni 589 milyon dolara satın aldı. Sonunda biz de bir internet milyoneri çıkardık, daha önce de Türk girişimcileri internetten para kazandı ama 589 milyon dolar Türkiye tarihinin en büyük internet satın alma işlemi.
Yemeksepeti CEO'su Nevzat Aydın; doğru zamanda doğru yerde olmanın, ABD'de master yaparken e-ticaretin potansiyelini keşfetmenin ve sabretmenin mükafatına ulaştı.
150 bin dolara dört ortakla kurulan şirket, beş yılda tek kuruş kazanmadı ama sabredip sonunda sekiz ülkede faaliyet gösteren ve 10 bine yakın üye restoranı olan dev bir marka yarattılar.

SEMBOLİK BİR ANLAM
Elbette Aydın, Yemeksepeti'ni kurarken Amerika'yı baştan keşfetmedi, denenmiş, test edilmiş girişimleri örnek aldı. Türkiye'de bu işi ilk yapan olmasının da bu başarıda etkisi büyük. 589 milyon dolar müthiş para; insan ister istemez Yemeksepeti'nden sipariş verirken şirkete ne kadar para kazandırdığını da düşünüyor.
Çıkan haberlerde 589 milyon doları tek başına Nevzat Aydın'ın kazandığı gibi bir algı oluştu. Oysa Ntv.com.tr'nin haberine göre bu satıştan, 18 kişi ve kurum para kazandı. Nevzat Bey'in bu satıştan kazancı 35 milyon 744 bin dolar. Haberde Melih Ödemiş'in satıştan 76 milyon 553 bin dolar, Gökhan Akan'ın ise 54 milyon dolar pay aldığı gözüküyor.
Satışta en büyük kazancı ise 216 milyon dolar ile General Atlantic elde etmiş. Belki Aydın'ın başka hisselerden de payı vardır ama tek başına 589 milyon dolar kazanmadığı kesin. Para bir yana, bu satışın sembolik anlamı var. Artık Türk internet girişimcilerinin örnek alacakları bir başarı öyküsü var.
Nasıl Microsoft ve Apple, ABD'de evlerin garajlarında kurulduysa, Yemeksepeti de işe 40 metrekarelik bir odada başladı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA