Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Kravat takana iyi hal indirimi

Diyarbakır'da 14 yaşında Z.B.'yi taşla bayıltarak tecavüz eden ve hamile kalmasına yol açan 22 yaşındaki Y.T.'yi mahkeme önce 14 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme Y.T.'nin duruşmadaki saygın tutumunu dikkate alarak cezayı 11 yıl 8 aya indirdi. Elbette bu indirim toplumda büyük tepki çekti. Aslında Türkiye'deki mahkemelerde 'iyi hal'den indirim almak bir geleneğe dönüşmüş. Adam üç-dört kişiyi bıçaklayıp öldürüyor, yine iyi halden indirim alıyor. Bu iyi hal indirimi, 'zaten adamın hayatı kaymış, bir-iki yıl az yatsın' gibi bir yaklaşım mı çok merak ediyorum. Belki bizdeki bazı suçlara Avrupa'ya göre çok ağır cezalar verildiği için iyi halden indirim yapıp ceza hafifletilmeye çalışılıyor. Tabii 14 yaşındaki bir kızı taşla bayıltıp tecavüz edip hamile bırakan biri cani iyi halden indirim alınca kanımıza dokunuyor.

AMERİKA ÖRNEK ALINMALI
Mahkemede iki dakika efendi durmak, zaten göstermelik bir hareket; bunun için yüksek indirim verilmesi kulağa da mantıklı gelmiyor. Halbuki Amerika'daki gibi yüksek hapis cezaları almış mahkumlar, cezaevinde belli bir süre yattıktan sonra psikiyatırlar tarafından belli aralıklarla gözlem altına alınsa, eğer suçlu cezaevindeki olumlu davranışlarda bulunduysa ve pişman olduğunu, çektiği cezayla artık iyi bir insan olduğunu psikiyatırlara kanıtlasa ve tüm bu süreçten sonra iyi hal indirimi verilse daha iyi olmaz mı? Bu yöntem, bizdeki gibi mahkemede kravat takana 'iyi hal' indirimi verilmesinden daha mantıklı ve vicdani değil mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA