Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

'Kor' filmi ve eski bir tartışma

Zeki Demirkubuz'un 'Kor' filminin fragmanını izlediniz mi?
Aslıhan Gürbüz, Taner Birsel ve Caner Cindoruk'un filmde müthiş oyunculuk performansları sergiledikleri; o kısacık fragmanda bile kendini belli ediyor. Basın bülteninde filmin öyküsüne dair sadece şu bilgiye yer verilmiş:
Demirkubuz'un, 'Aşkın ve ihanetin gayya kuyusu'nu anlattığı yeni filmi 'Kor'un afişi yayınlandı.
Filmle ilgili ekstra bilgiyi benden okuyun: 'Kor', üç kişilik sarsıcı bir aşk öyküsünü anlatıyor.
Kocası 'Cemal'in Romanya'ya kaçak işçi olarak gitmesinin ardından evde giysi dikerek geçimini sağlayan 'Emine', bir giyim atölyesinde eski patronu 'Ziya' ile karşılaşır. 'Ziya', 'Emine'nin durumunu görüp ona yardım eder ve aralarında bir aşk doğar. Bir süre sonra 'Cemal', Romanya'dan döner. 'Cemal', 'Emine'nin ilgisiz tavırlarını fark eder vs...
Bu öykü tanıdık geldi mi? Nuri Bilge Ceylan'ın 'Üç Maymun' filmini hatırlatıyor sanki... Elbette Demirkubuz, 'Üç Maymun'un benzerini çekmeyecek.
Bence bunu yapmaya hakkı var. Daha önce de yazmıştım bu meseleyi; sinema sektöründe hep konuşulan şöyle bir iddia var: Demirkubuz ve Ceylan bir zamanlar çok iyi birer dosttular.
Demirkubuz bir gün çekmeyi planladığı filmin öyküsünü Ceylan'a anlattı. Ve Ceylan, 'Üç Maymun'u Demirkubuz'un anlattığı öyküden yola çıkarak çekti ama bunu arkadaşına söylemedi.
Bu olayı Demirkubuz'un yakın çevresinden doğrulayanlar var. Demirkubuz'un, 'Yeraltı' filminde ödüllü roman yazarı karakteriyle Ceylan'a gönderme yaptığı söyleniyordu.
Sinema sektöründen insanlar, Demirkubuz'un 'Yeraltı' filminde tüm yaşananları alenen dillendirdiğini biliyor. Zeki Demirkubuz; Serhat Tutumluer'in canlandırdığı ve 'Ankara Sıkıntısı' adlı romanıyla ödül kazanan yazar karakteri üzerinden Ceylan'ı fikir hırsızlığıyla suçluyor. Filmdeki meşhur 'İki ödül aldın, kendini Shakespeare mi zannettin?' sözü, Ceylan için söylendi aslında.
Demirkubuz, Ceylan'ın çevresinde toplanmış eski solcu arkadaşlarını da yalakalıkla suçluyor.

VİZYON TARİHİ 22 NİSAN
Şimdi 'Kor' filmiyle bu tartışmada yeni bir sayfa açılacak. Elbette 'Kor', 'Üç Maymun'dan farklı bir yapım olacak. Belki de 'Üç Maymun'un orijinal halini, ilk yaratıcısından izleyeceğiz. Benim asıl merak ettiğim; Demirkubuz'un Ceylan'a yeni göndermelerde bulunup bulunmayacağı.
Aslında Ceylan'ın bir filminde Demirkubuz'a yanıt verdiğini tahmin ediyorum ama bunu sadece ikisi biliyor. Galiba 22 Nisan'da hem müthiş bir film izleyeceğiz, hem de sinema yazarları için yeni polemik konuları çıkacak. İki usta yönetmenin filmlerinin üzerinden birbirleriyle hesaplaşması sinema tarihimiz açısından da enteresan.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA