Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Sinemada tekel tartışması

İstanbul Film Festivali'nde yayınlanan 'Kapalı Gişe' belgeseli, Türkiye'deki bağımsız yapımların izleyiciyle buluşamamasını anlatıyor. Belgeseli, ödüllü filmi 'Sivas'ı çok az salonda gösterime sokmak zorunda kalan yönetmen Kaan Müjdeci çekti. Belgeselde, sinema salonlarının büyük bölümünün tek bir zincirin elinde olmasının yarattığı sorunlar anlatılıyor. Filmin gösteriminden sonra düzenlenen panelde, sinema yazarları da tekelleşmeden şikayetçi olmuş.
Günaydın herkese!
Ben bu tekelleşmeyi 2010 yılında yazmıştım. AFM Sinemaları'nın yüzde 88.01 hissesini Mars Entertainment Group'a satan Esas Holding, bu işlemin ardından Mars Entertainment Group'a da yüzde 30 oranında iştirak etti. Böylece, Mars Entertainment Group'un yüzde 30'unun Esas Holding'in, yüzde 30'unun Actera Group'un, yüzde 40'ının ise Muzaffer Yıldırım ve Menderes Utku'nun olduğunu ve bunun sinemada tekelleşmeyi doğurduğuru belirtmiş ve Rekabet Kurulu'nu uyarmıştım.
Bu tekelleşme; ne devletin, ne yapımcının, ne yönetmenin, ne de oyuncuların umrunda oldu. Daha sonra bu konuyla ilgili belki 10 yazı yazmışımdır. Sinema yazarlarının bile umrunda olmadı. Eğer zamanında tepki konsaydı, belki bir şeyler değişirdi. Ne yazık ki, bizim sinemacılar harekete geçmekte geç kaldı.
Umarım Müjdeci'nin belgeseli, bu tartışmayı genişletir ama atı alan Üsküdar'ı geçti. Mars Cinema Group, 800 milyon dolara Güney Koreli CJ CGV Co.'ya satıldı. Umarım Koreliler bizimkiler gibi insafsız çıkmaz ama çoğu salonu kiralık olan Mars Cinema Group'a çok para ödediler.
O parayı çıkartmak için sinema salonlarını eskisinden daha çok gişe filmlerine ve reklama boğarlar gibime geliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA