Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Filme git, TEOG’dan puanı kap

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB),
Kültür Bakanlığı ile birlikte yeni bir proje geliştirdi. Artık sinema, tiyatro, resim galerilerine gitmek ve benzeri kültürel etkinlikler, e-okul sistemine akredite edilecek. Sinemaya ve tiyatroya giden, resim galerilerini gezen öğrenciler, e-okul sistemine işlenecek.
Habertürk'ten Lütfi Erdoğan'ın haberine göre; MEB, TEOG sınavına giren ve kültürel etkinliklerde bulunan öğrencilere, bu sistem üzerinden ek puan verecek. Kültürel etkinliklere çok katılan öğrenci daha fazla puan alacak. MEB, sinema filmlerini de öğrencilerin izleyeceği biçimde sınıflandıracak.
Güzel bir proje ama kafa karıştıran bazı noktalar var:
Hâlâ tiyatrosu, resim galerisi, hatta sinema salonu olmayan yerleşim yerleri var.
Büyük şehirlerde yaşayan çocuklar; köylerde, kazalarda yaşayan çocuklara göre çok daha şanslı olacak.
Her zaman sinemaya, tiyatroya gidemeyecek fakir çocuklar var.
Çocukların sinemaya, tiyatroya gittikleri nasıl denetlenecek?
Çocuklar sinema, tiyatro bileti mi biriktirecek? Eğer denetim böyle yapılacaksa, bazı aileler kupon biriktirir gibi para karşılığı sinema ve tiyatro bileti toplayabilirler.
Eğer amaç çocuklara sanat etkinliklerini takip ettirmek ve sanata ilgi duymalarını sağlamaksa, bu örnek gösterilen sanat etkinlikleri için devlet ücretsiz ya da indirimli bilet dağıtabilir.
Hatta özel sektörden de sponsor desteği alabilir.

KAMUOYU TARTIŞMALI
Geçtiğimiz hafta karara bağlanan lisanslı profesyonel spor yapan bir öğrenciye ek puan vermenin bir benzeri sanat dalları için de yapılmalı.
Yani çocuklar sırf sinemaya gittikleri için değil, gerçekten bir sanat dalıyla uğraştıkları için ek puan almalılar.
Her şeye rağmen MEB'in çocukları sanata ve spora teşvik eden projelerini destekliyorum. Çünkü daha önce hiçbir şey yapılmıyordu.
Ancak bu desteklerin daha faydalı ve teşvik edici olması için kamuoyunda tartışılmasına ihtiyaç var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA