Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Akıllı telefonlarda neden FM radyo yok?

Tarih öncesinden kalma cep telefonlarıyla, FM radyo dinleyebiliyorduk. Şimdi çok pahalı, son model akıllı telefonlarımız var. Bu telefonlarla, insansız hava aracını bile kontrol edebiliyoruz ama FM radyo dinleyemiyoruz. Neden radyoyu internet bağlantısıyla dinliyoruz? GSM firmaları ve müzik servis sağlayıcıları daha fazla kâr edecek de ondan.
Bazı Android ve tüm iPhone model cihazlarda, FM radyo bandını çekebilen bir çip var ancak GSM operatörleri ve müzik servis sağlayıcılarının baskısıyla bu özellik kullanılamıyor. 'Da Vinci'nin Şifresi' gibi gizemli değil mi?
Android cihaz üreticileri, bu özelliği doğruluyor ancak Apple şirketi, çipin varlığını resmi olarak inkar ediyor.

İMZA KAMPANYASI
CBS kanalının haberine göre; ABD'de GSM operatörlerine ve telefon üreticilerine baskı yapmak için imza kampanyası başlatıldı.
Cihazların, uzmanlar tarafından incelendiğini ve içlerinde uzaktan kilitlenebilen radyo çipinin bulunduğunu anlatan grup, sesini halka duyurmayı başardı.
Ülkedeki operatörlerden Sprint, AT&T, Blu ve T-Mobile'a kullanıcılar yoluyla baskı yapan grup, nihayet şirketlere geri adım attırdı. Telefonlarda radyo olduğunu ve bu özelliği kilitlediklerini kabul eden Sprint;
Android cihazlardaki kilidi kaldırdığını açıkladı.
Blu şirketi bu ay, AT&T ve TMobile şirketleri de bu yıl içerisinde özelliği açma sözü verdi. Verizon operatörü ve Apple şirketi ise halen direniyor.
Ulusal Yayıncılar Derneği, radyonun doğal afetler sonrası iletişim için önemine dikkat çekerek Apple'a baskı yapsa da, internetten müzik yayını yapan hizmetiyle para kazanan şirket, bunu kabul etmiyor. Spotify, Google Play Music ve Apple Müzik gibi aylık abonelik yoluyla müzik yayını yapan firmalar, ücretsiz bir alternatif olan FM radyoyu kârlarına tehdit olarak görüyor.
Peki, Türkiye'de durum ne?
Hâlâ bazı Android cihazlarda radyo özelliği açık fakat bu cihazların sayıları da giderek azalıyor. ABD'deki kampanyanın başarısı, Kanada'da da benzer bir harekete önayak oldu.
Haydi Türkiye, sen de başlat bir kampanya!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA