Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Adalara giriş ücretli olsun mu?

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal; yerleşik nüfusu 15 bin 263 kişi olan, yaz aylarında ise 300 bin kişinin yaşadığı İstanbul'daki Prens Adaları'nın belediye gelirlerini artırmak için TBMM'ye bir kanun teklifi sunmuş. Teklif uyarınca; adaları ziyaret edenlerden, belediye meclisi tarafından belirlenecek oranda turist vergisi alınacak.
Ayrıca Adalar Belediyesi'ne genel bütçeden ödenen payın iki misline çıkarılması öngörülüyor.
Kanun teklifi; Prens Adaları olarak bilinen Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada ve Sedef Adası'nın yanı sıra Gökçeada ve Bozcaada'yı da kapsıyor.
Türkiye'nin neresinde turist vergisi ödeniyor da, adalar için ödensin? Tanal, bu kanun teklifinde ciddi mi yoksa gündeme gelmek için mi böyle bir teklif sundu bilmiyorum ama haklı olduğu noktalar da var. Sit alanı olan ve motorlu taşıtların kullanılmasının yasak olduğu Prens Adaları; İstanbulluların temiz hava soluyabildiği, stres ve gürültüden uzak huzurlu zaman geçirebildiği nadir yerlerden biri.
Ama Prens Adaları'nda belediyenin imkanları kısıtlı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yeterli yardım alınamıyor.

ÇÖPLÜĞE DÖNÜŞÜYOR
Kanun teklifinde, yaz aylarında adalardaki yerleşik nüfusun 300 bin kişiye ulaştığı bilgisi verilmiş. Bir de buna, günübirlik gelen ziyaretçileri de eklemek lazım. Motorlar, şehir hatları vapurları, deniz otobüsleri yaz aylarında tıka basa dolu. Ne belediyenin, ne de güvenlik güçlerinin kadrosu, yaz aylarında artan nüfusu karşılayabiliyor. Güzelim adalar, yaz aylarında çöplüğe dönüyor. Elbette adalara girişin ücretli olmasını istemek saçma ama belediyenin bütçesi artırılmalı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Prens Adaları'na daha fazla destek olmalı.
Bürokratik engellere takılmadan, İstanbul'un incisi Prens Adaları korunmalı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA