Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Arda’nın kitapları

Arda Turan'ın Türkiye'den siparişini verdiği kitapları toplayan kariyer danışmanı, yıldız futbolcuya müjdeyi Twitter'dan 'Kaptan çayı demle; siparişlerin hazır, yola çıktı' yazarak verdi. Arda da bu tweet'e 'Abi nefis, ortala bekliyorum' diye karşılık verdi.
Arda'nın sipariş ettiği 12 kitap arasında;
Futbolistas - Futbol ve Latin Amerika / Dario Azzellini - Stefan Thimmel, Türklerin Tarihi / İlber Ortaylı, PSY-Q - Ev Tipi Psikoloji Laboratuvarı / Ben Ambridge, Işık Doğudan Yükselir - Ünlü Türk ve Müslüman Bilim Adamları, Ay Hırsızı / Sunay Akın, Şahane Hatalar / Heather McElhatton, Lugat365 - Bazı Kelimeler Çok Güzel, Doğu Batı - Makaleler I / Halil İnalcık, Futbol Ateşi - Nick Hornby ve Bir Hırsız Bir Berbere Gel Beraber Bir İş Yapalım Demiş / Eduardo Mendoza var.

TARİHE MERAK SARDI
Arda galiba tarihe merak sarmış; yakın bir tarihte kaybettiğimiz hocaların hocası Halil İnalcık'ın ve öğrencisi İlber Ortaylı'nın kitaplarını sipariş etmiş. Tarih kitapları candır; okuyucusunu hem bilgilendirir, hem de huzur ve dinginlik katar. Arda bundan sonra toplumsal bir konuyla ilgili 'Şöyle biraz geçmişe gidiyorum' deyip 1700'lerden örnek verirse hiç şaşırmayın.
Günümüz İspanyol edebiyatının en önemli yazarlarından Eduardo Mendoza'nın 'Bir Hırsız Bir Berbere Gel Beraber Bir İş Yapalım Demiş' kitabı ise bir yaz günü Barselona'da sineklerin bile uğramadığı bir kuaför işleten 'Sugranes'' in bir zamanlar akıl hastanesinde aynı hücreyi paylaştığı 'Romulo' ile karşılaşmasıyla başlıyor. Arda'nın, kitapta birçok uçuk karakterin Barselona sokaklarında geçen macerasını okurken, yaşadığı şehri ve insanları daha iyi tanıyacağına şüphe yok.

BÜYÜK DEĞİŞİM
'Futbolistas' kitabıyla ilgili de internette şu bilgiler yer alıyor, 'Futbolistas', dünyada milyarlarca insanın peşinde olduğu bu oyunun bir başka yüzünü ortaya koyuyor.
Kitap, Maradona'nın bir zamanlar dediği gibi, 'sabahın altısında kalkanları' anlatıyor:
"Biz futbolcular, sürekli üzerimizde çok baskı olduğundan yakınırız.
Baskı, ancak evlerine 5 peso getirip çocuklarını geçindiremeyen insanların üzerinde olur. Binlerce dolar alıp, sahaya çıkıp oynuyoruz ve ağzımızı açınca stresten bahsediyoruz. Stres bu ülkede, sabahın altısında kalkanlar içindir, lanet olsun ki." Kitapta ayrıca sol hareketlerin sistem karşıtı, halkçı deneyimlerle zengin bir geleneği inşa ettiği Latin Amerika, aynı zamanda futbolu da bir tutku olarak yaşayan halklar ve onların futbolla ilişkileri var.
Milli Takım'daki prim tartışmalarının üstüne bu kitap iyi gider değil mi?
Nereden nereye... Arda geçtiğimiz sezon La Liga'nın en kötü 11'ine seçildi, Avrupa Futbol Şampiyonası'nda yuhalandı.
Ama şimdi Barcelona'da harika bir sezon başlangıcı yaptı. Türkiye'ye eskisi gibi çok sık gelmiyor, geldiğinde de magazin basınıyla papaz olmuyor. İspanya'da takımdan önce çalışmalara başladı ve kendini toparladı.
En önemlisi, Arda mental olarak da olgunluğa ulaştı. Eskisi gibi tartışma yaratacak tweetler atmıyor, kendisine laf atanları tehdit etmiyor!
Arda şu anki müthiş performansıyla milli formayı hak ettiği halde takıma çağrılmamasını bile kafaya takmadı.
Spor basını acaba Fatih Terim'le ilgili bir açıklama yapar mı diye bekledi ama Arda polemik malzemesi vermedi.
Eski Arda olsa, sosyal medyadan kinayeli bir şeyler yazardı, laf çakardı. Yeni Arda ise artık daha temkinli ve dingin.
Twitter'a 'Hayırlısıyla başlıyoruz. Her maçımız galibiyet, yolumuz 2018 Dünya Kupası olsun' yazarak büyük bir olgunluk gösterdi.
Kariyer danışmanına sipariş ettiği kitap listesi bile Arda'daki değişimi özetlemeye yetiyor. Hoşgeldin yeni Arda.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA