Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Bu tavuk yaşamalı ama

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, yurt dışına çıkış harcının artırılmasını istedi:"Turizm yatırımları Ahmet'in, Mehmet'in değil, Türkiye'nin malıdır. Tedbir anlamında, mesela yurt dışına çıkış harcı 100 dolara çıkarılsın. Turist mümkün oldukça yurt içinde kalsın.
Toplanan para ülke turizminin tanıtımında kullanılsın... Unutulmamalı ki, tavuk kesilirse yumurta alamazsın. Devlet yumurta istiyorsa mutlaka tavuğu yaşatmalı." Evet, Ateş'in de belirttiği gibi turizm, Türkiye için çok önemli bir sektör. Yılda 30 milyar dolardan fazla döviz girdisi sağlıyor ve 1.2 milyon kişiye istihdam yaratıyor. Bu tavuk yaşatılmalı ama nasıl?
Sürekli yurt dışında tatil yapan zenginler için 100 dolar elbette fazla para değil, 300 dolar da alınsa onlar yurt dışına gider. Yani zenginler, "Yurt dışı çıkış 100 dolar olmuş, o zaman Türkiye'de tatil yapayım" demez. Ateş'in hedef kitlesi orta direkse, onların zaten yurtdışına çıkacak imkanı yok. 2015'te yurt dışına çıkan Türkiye vatandaşlarının sayısı 9.2 milyon ama bu rakamın sadece 3.5 milyonu gezi, eğlence, sportif ve kültürel amaçlı yurt dışına çıkıyor. Ve bu insanların çoğu da yurt dışına çıkmak için 100 dolar vermeyi göze alacak kadar zengin.
Hakan Ateş'in mantığından hareket edersek; insanların pasaportlarına el koyalım, sorun kökten çözülsün o zaman. Yurt dışına her çıkışta 100 dolar alırsan, insanların seyahat özgürlüğünü kısıtlarsın.
Seyahat özgürlüğü insanların en temel haklarından biridir.

YASAKÇI ZİHNİYET
'Turizmde kriz var' deniyor ama oteller geçtiğimiz yıla göre neden daha pahalı? Yerli turist kendi vatanında neden yabancılardan daha pahalıya tatil yapıyor? Yerli turistin 'erken rezervasyonla yurt dışında Türkiye'den daha ucuza tatil yapayım, farklı yerler göreyim' diye düşünmesinden daha doğal ne olabilir? Turizmciler fiyatları aşağıya çekip sürümden kazanmayı, orta direği tatil köylerine alıştırmayı niye düşünmez?
Sadece Ateş değil, birçok turizmci de yurt dışına çıkışların zorlaştırılmasını istiyor.
Hep yasakçı zihniyet! İç turizmi nasıl cazip hale getiririz diye düşünen yok?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA