Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Gerçekten Türkçe konuşuyor muyuz?

Türk Dil Kurumu'nun (TDK) aylık yayımlanan dergisinde;
Osman Kabadayı, 'Bilişim dünyasının dili ve sanal ortam Türkçesi' başlıklı makalesinde Türkçe'ye yasal koruma önerdi.
İnternet sitelerinin büyük bir bölümünde gereğinden fazla yabancı kökenli kelime kullanıldığı belirtilen makalede, Türkçe'ye girmiş Batı kökenli yabancı sözcük sayısının 10 bine yakın olduğu belirtildi.
Bu sözcüklerin yüzde 70'inden fazlası Fransızca'dan dilimize geçen kelimeler, geri kalan yüzde 30'luk dilimin çoğu ise internet aracılığıyla Türkçe'ye giren İngilizce kelimelermiş.
Durum vahim aslında; son dönemde Türkçe'ye geçen yabancı kelimeler laf olsun diye değil, ihtiyaçtan kullanılıyor. Zaten nüfusun büyük bölümü günlük yaşamda ortalama 400 kelimeyle konuşuyor. Acaba bu 400 kelimenin ne kadarı yabancı?
Hayatımız bilgisayar, internet ve cep telefonu oldu. Teknolojiden spora, sanattan sağlığa kadar birçok alanda ya orijinal yabancı kelimeler ya da Türkçe'ye geçmiş yabancı kökenli kelimeler kullanıyoruz.
Daha da kötüsü; bu yabancı kelimelerin sayısı hızla artıyor. Günlük yaşamda gerçekten Türkçe konuşuyor muyuz, şüpheliyim!
Başta TV ve sosyal medya olmak üzere medya da, yabancı kelime kullanımını artırmak için dilimize büyük baskı yapıyor.
Özellikle TV'de yabancı kelimelerin kullanımına karşı savaş açmalıyız; gerekirse para cezaları uygulanmalı.
Eskiden çok resmi olduğu için TRT Türkçe'siyle dalga geçilirdi.
Fakat gelinen noktaya bakınca; özel TV kanallarının, tıpkı TRT'de olduğu gibi Türkçe'nin doğru kullanılması için zorlanması gerektiği görülüyor. Osman Kabadayı'nın makalesinde de belirttiği gibi, Türkçe'nin acilen yasal korunmaya alınması gerekiyor. Bir ulus dilini kaybederse, kimliğini de kaybeder.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA