Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Sadece TV izleyen bir ülke

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) 'Kültür-Sanatta Katılımcı Yaklaşımlar' başlığı ile yayımladığı raporda yer alan İPSOS'un 2016'da Türkiye çapında gerçekleştirdiği araştırmada çok vahim sonuçlara ulaşılmış.
Araştırmaya göre; Türkiye'de toplumun yüzde 49'u sinemaya gitmiyor, yüzde 39'u hiç kitap okumuyor, yüzde 66'sı konser, tiyatro ya da opera gibi herhangi bir etkinliğe katılmıyor. Yüzde 81'i hiçbir enstrüman çalmıyor, yüzde 47'si hiç dergi okumuyor.

EN ÇOK TV İZLENİYOR
Raporda kültür-sanata katılım önündeki engeller arasında önyargıların yanı sıra sosyal çevre ve eğitim sisteminden kaynaklı sorunlar ve maddi faktörler sayılıyor.
Türkiye'de çocuk, yaşlı ve engelli nüfusun kültürel etkinliklere erişiminin yeterli olmaması, katılımın önündeki bir diğer engel.
Araştırmaya göre; Türkiye'de en sık yapılan aktivite yüzde 85 ile televizyon izlemek. Rakamlarla verelim daha iyi anlaşılsın.
Kabaca bir hesapla Türkiye'de hiç sinemaya gitmemiş 39 milyon, hiç kitap okumamış 31 milyon, hiç enstrüman çalmamış 65 milyon, hiç dergi okumamış 37 milyon insan var.
Rakamlar çok vahim; en büyük eğlencesi sadece televizyon olan 68 milyon insan var. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu vahim tablonun farkında.
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ni verirken "Sadece iki alanda arzu ettiğimiz seviyeye ulaşamamış olmaktan dolayı fevkalade üzgünüm. Bunlardan biri eğitim, diğeri kültür sanattır. Bu iki alanı önceliklerimizin en başına çıkarmak mecburiyetimiz olduğuna inanıyorum" demişti.
Peki, ne yapmalı? Yapacak çok şey var ama önce gerçekten sanata ve kültüre önem veren, bu işten anlayan insanlar Kültür ve Turizm Bakanı yapılmalı. Elbette bu alanda katkıları olan bakanlar oldu ama genelde anlayış 'Hadi onu da Kültür Bakanı yapalım' şeklinde.
Bence öncelikle kültür, turizmden ayrılmalı, tek başına bir bakanlık olmalı. Ayrıca bakana yardımcı olacak vakıf ve kurumlardan, hayatını sanata ve kültüre adamış insanlardan oluşan uzman bir ekip oluşturulmalı. Ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da belirttiği gibi artık eğitim ve kültür-sanatta gelişmek önceliğimiz olmalı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA