Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Bravo EDİZ, bravo TRT WORLD

ABD'deki Türk gazetecilerin 'PKK ile iş birliği' sorularını ABD'li yetkililer ve uzmanlar, genelde yanıtlamaktan kaçınıyordu.
Ancak özellikle TRT World'ün muhabirleri yılmadan usanmadan aynı soruları sormaya devam ettiler ve sonunda beklenen itiraf geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, geçtiğimiz hafta günlük basın brifinginde Türkiye'nin Afrin operasyonuyla ilgili açıklama yaparken bölgedeki PYD/PKK unsurları için 'YPG' yerine doğrudan 'PKK' ifadesini kullandı.

SÖZCÜNÜN İTİRAFI
Nauert'e bu itirafı yaptıran TRT WORLD Washington muhabiri Ediz Tiyanşan'ın yönelttiği net soruydu. Tiyanşan, "YPG Türkiye'ye roketlerle saldırıyor, muhtemelen bu silahları ABD temin ediyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" diye sordu.
Nauert de YPG yerine PKK diye cevapladı ve "Bu konu çok açık. PKK bir terör örgütü.
Biz Suriye Demokratik Güçleri dışında hiçbir grupla çalışmıyoruz, onlara da silahları Rakka için verdik" dedi. Oysa bir Amerikalı General PKK ile ilişkisi olan YPG'ye SDG ismini nasıl verdiklerini daha önce çok açık şekilde anlatmıştı.
İstanbul'un Yeşilyurt semtinde doğan Tiyanşan, liseyi Güney Afrika'da okumuş. Tiyanşan, lisenin ardından ABD'de, Harvard, Yale, Brown ve Cornell gibi en iyi sekiz üniversitenin oluşturduğu Ivy League'in bir üyesi olan Dartmouth'a kabul edilmiş. Dartmouth, öğrencilerine farklı ülkelerde okuma olanağı tanıyan bir okul. Tiyanşan da bu fırsatı değerlendirip üniversite öğrenimini Almanya'da, Fas'ta, Çin'de ve Arjantin'de tamamlamış. Tiyanşan;
İngilizce, Arapça, Mandarin Çincesi, İspanyolca ve Almanca biliyor.

KAÇAMAK YANIT
TRT World'ün Tiyanşan gibi birçok iyi eğitimli muhabiri var, kalitenin başarıyı getirdiği de ortada. TRT World'ün yabancı muhabir ve sunucuları da, ABD'li yetkilileri PKK konusunda sıkıştırıyor.
Örneğin Amerikalı emekli general Mark Kimmitt, TRT World'ün 'The Newsmakers' programına Washington'dan katıldı.
Programın sunucusu İmran Garda da Amerika'nın PKK'ya verdiği desteği sordu ama kaçamak yanıtlar aldı.
TRT World'ü bazen Türkiye meselelerinde atik davranmadığı için eleştirdik.
Bu eleştirileri yaparken TRT World'ün yeni kurulan bir kanal olduğunu unuttuk ama kanal geçen zaman içinde çok yol aldı. TRT World, Türkiye'nin bakış açısını yansıtmakla kalmadı, ülkemizi ilgilendiren uluslararası meselelerin de takipçisi olmaya başladı. Ediz Tiyanşan, İmran Garda ve diğer TRT World çalışanları alkışı hak ediyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA