Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Hürriyet’in yapay zekası da mı cinsiyetçi?

Hürriyet yazarı Uğur Cebeci dünkü yazısında, İran'da düşen özel jetle ilgili ilk bakışta her ihtimale değinen, kara kutunun her şeyi açıklayacağını belirten bir yazı kaleme almış gibi görünüyordu. Ama yazılanlar bütün olarak değerlendirildiğinde kadın pilotları suçlayan, cinsiyetçi bir yazı çıkıyor ortaya.
İşte o yazıdan bazı bölümler:
'Patron Hüseyin Başaran her zaman kadın pilotlara güvendi. Bulsa, bu uçak tipinde lisanslı bir kadın teknisyen alacaktı. İyi uçak işleten, parayı esirgemeyen bir işadamıydı. Uçağın sadece teknisyeninin erkek olduğunu biliyoruz.'

TESTİ GEÇEMEDİ Mİ?
Cebeci kadın pilot Melike Kuvvet hakkında ise Türk Hava Yolları'nın istediği DLR testini geçemediğini belirtip şu yorumu yaptı: 'DLR testi ilginç bir test. Uçakta kriz anı yönetiminden karaktere kadar birçok özelliğin ipuçlarını veriyor...
Geçen yıl öğrenci pilotla Çorlu'da iniş sırasında pervaneyi vurdu... FETÖ vs. damgaları yüzünden hayatı allak bullak olmuş, geçim sıkıntısına düşmüştü.
Aklı sıkıntılarından kurtulmuş muydu, bilmiyorum.' Cebeci, uçağın kaptan pilotu Beril Gebeş'in ise 2007'de HTY'ye girip sonra istifa etmesine vurgu yapmış: '2013 yılında yeniden THY'ye girmek için başvuruyor. Ama başvuru için verilen görüşmeye gitmiyor.
Genellikle THY, pilotlar için en çok hedeflenen kuruluş. Giren emekli oluncaya kadar uçuyor.
Nedensiz istifa eden, ayrılan çok az... Uçak oto pilottan da atmışsa, iş jetini tutmak için ciddi güç gerekiyor.' Öncelikle THY'nin testini geçemeyip pilotluğa devam eden erkek pilotlar da var! Zaten 'Hüseyin Başaran hep kadın pilotlarla çalışmak istiyordu' vurgusu da düşük cinsiyetçi çağrışım içeriyor.
Cebeci, 'Başaran iyi uçak işletirdi, parayı esirgemezdi' diyerek uçakta teknik sorun olma ihtimalini de düşürüyor. Öte yandan İlknur Kuvvet, ablası Melike Kuvvet'in "Bu uçak bir kere Paris'e, iki kere Trabzon'a giderken havada arıza yaptı.
Bu uçakla uçmak istemiyorum" dediğini iddia etti.

KARAK UTU ÖNCESİ
Özetle Cebeci, daha kaza kırım raporu detaylı şekilde açıklanmadan, kara kutu deşifre olmadan 'Zaten pilotlar kadındı ama teknisyen erkekti (yani deneyimliydi), pilotlar fiziki açıdan güçsüzdü, başarısızdı, kadın oldukları için duygusal problemleri işlerine yansıtmış olabilirler' vs. imalarında bulunarak hem cinsiyetçi, hem de uçağın teknik bir sorundan düşme ihtimalini düşük gösteren bir yazı kaleme aldı.
Hürriyet daha yeni, 8 Mart'ta 'Vodafone ve Hürriyet yapay zeka ile cinsiyetçi dil kullanımına karşı çıkacak, dilimiz cinsiyetçi söylemlerden temizleniyor' diye bir manifesto yayınlayıp yeni projelerini açıklamıştı.
Bu yapay zeka; ya Cebeci'nin cinsiyetçi yazısını fark edecek kadar sofistike değil ya da Cebeci ile aynı kafaya sahip! Yapay zekaya biraz pekmez yedirsinler, belki açılır!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA