Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Dondurma sevenler dikkat!

Havalar ısındı, çocukların dondurma yeme sezonu başladı. Ben çocuklarıma genelde dondurmacıdan, klasik külahta dondurma almaya çalışıyorum. Ama çocuklar TV'de izledikleri reklamlardan etkileniyorlar, o janjanlı paketlerdeki dondurmalardan istiyorlar. Ben de almak zorunda kalıyorum ama paketin içeriğinde yazanları okuyunca pişman oluyorum. Gerçek dondurma, sadece süt, sahlep ve toz şeker ile yapılır. Meyveli ve çikolatalı dondurma da doğal meyveden ve gerçek kakao tozundan yapılmalıdır. Renklendirici ve yapay aroma kullanılanlar gerçek dondurma değil. Artık dondurmacılar bile tatlandırıcı ve renklendirici kullanıyor. Birçoğu, ünlü markaların içi kimyasal dolu dondurmalarını satıyorlar. Gerçek dondurma satanı bulmak zor. Fabrikasyon marka dondurmaların paketlerinin üzerinde yazan içerik de genelde şöyle oluyor: Su, şeker, yağsız süttozu, süt kreması, glikoz şurubu, peyniraltı suyu tozu, kıvam artırıcılar, sahlep, emülgatör (mono ve digliseridler), aroma (vanilin).

KİMYASAL MADDE ÇOK
Kullanılan maddelerin oranı da genelde şöyle: Sütyağı (krema) en az yüzde 10-16. Yağsız süt katı kitlesi (sütte bulunan kazein, peyniraltı suyu proteinleri ve kabonhidrat olarak laktoz içerir) yüzde 9-12. Tatlandırıcılar (çoğunlukla şeker ve glukoz karışımı) yüzde 14- 19. Stabilizer ve emülgatörler yüzde 0,2-0,6. Su yüzde 55-64. Ve çeşitli aroma ve boya maddeleri. Daha da ilginci, ünlü bir marka Türkiye'de sattığı üründe Palm yağı, su, vanalin ve amonyum fosfatid; İngiltere'de ise kakao yağı, süt, vanilya parçacıkları kullanıyor! Özetle; dondurma niyetine, sütü, sahlebi, meyveyi taklit eden yapay kimyasal maddeler yiyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA