Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Cepte sekizinci Instagram’da birinci

Kanada'daki McGill Üniversitesi'nden araştırmacılar, 24 ülkeden 34 bin katılımcının akıllı telefon kullanımına ilişkin verilerini analiz etti.
Araştırmada sırasıyla Çin, Suudi Arabistan, Malezya, Brezilya ve Güney Kore cep telefonu bağımlılık seviyesi en yüksek beş ülke oldu. Listede Türkiye sekizinci sırada yer aldı.
Araştırmacılar; ülkeler arası farklılıkların, akıllı telefonlar aracılığıyla düzenli olarak iletişim halinde kalmanın gerekliliğini etkileyen sosyal normlar ve kültürel beklentilerden kaynaklandığını düşünüyor.
Haklılar, bizden örnek vermek gerekirse, sosyal medyadan uzak kalmak toplumda dışlanma nedeni.
Başta İstanbul olmak üzere ülkemizde günlük hayat çok hızlı akıyor. Bu hızlı hayatın içinde kalabilmek için de sürekli cep telefonu kullanıyoruz. Aynı zamanda cep telefonuyla sosyalleşiyoruz.



Sosyal medya yönetim platformu Hootsuite'ın, 2022 yılının ocak ayında en çok Instagram kullanan ülkeler listesinde aylık ortalama 20,2 saatlik Instagram kullanımıyla Türkiye birinci sırada yer alıyor.
Asıl bu birinciliği konuşmalıyız. Dünyada aylık Instagram kullanım ortalaması 11,2 saat. Neredeyse dünya ortalamasının iki katı Instagram kullanıyoruz.
Bu birincilikte Z-Kuşağı'nın katkısı büyük. Sanki TikTok ve Instagram'da yaşıyorlar. Sosyal medya fenomeni olmaya çalışmak en gözde meslek!
Aynı zamanda sosyal medya en ucuz, en keyifli vakit geçirme aracı. Restoranlarda, kafelerde takılmak, sinemaya, tiyatroya gitmek birçok insanın bütçesini zorluyor.
İnsanlar sosyalleşme ihtiyacını sosyal medyada gideriyor.

***


PRENSİ KURTARMAK İÇİN NE KADAR ÖDENDİ?
ABD'de pedofili ve fuhuş ağı oluşturmakla suçlanan ve hapishanede ölü bulunan milyarder Jeffrey Epstein'in mağdurlarından Virginia Giuffre, İngiltere Kraliçesi'nin oğlu Prens Andrew'a, kendisini taciz ettiği iddiasıyla dava açmıştı.
ABD'li Giuffre, 17 yaşındayken New York ve Londra'da Prens'in, reşit olmadığını bildiği halde rızası olmadan kendisine cinsel tacizde bulunduğunu iddia etmişti.



Epstein'in yaptığı sapıklıklar tek tek ortaya çıkınca Prens Andrew zaten rezil olmuştu.
Normalde Prens şu an hapiste olmalıydı. Ama kudretli İngiliz Kraliyet Ailesi devreye girince şu an 39 yaşında olan Giuffre ikna edildi. Kraliçe'nin finanse edeceği iddia edilen kefaretin bedeli ise 12 milyon sterlin (yaklaşık 222 milyon TL.) Böylece 'MeToo' furyasının en kazançlı kişisi Giuffre oldu.

***


BÖLÜM BAŞINA 100-200 BİN TL ÇOK MU?
Ünlü aktör Talat Bulut, Türkiye'de sürekli oyuncuların kazandığı bölüm başı ücretlerin gündeme getirilmesine tepki gösterdi:
"Bir oyuncu bu kadar alıyormuş diyorlar. Sana ne abi ya... Sen mi ölçeceksin o insanların fiyatını? Şöyle düşünün: Türkiye'de iyi bir aktörün muadili Amerika'da bölüm başına bir buçuk milyon dolar alıyor. Sen burada 100 bin-200 bin TL almışsın çok mu?"
Elbette çok değil. Asgari ücret alan bir insanla bölüm başı 100-200 bin lira alan bir oyuncuyu karşılaştırdığınızda aradaki fark muazzam gözüküyor ama bu karşılaştırma yanlış.
Yıldız oyuncular, sporcular seçilmiş insanlardır. Seçilmiş insan olmak için sadece bir alanda çok yetenekli olmak da yetmiyor. Şans, imaj, çok çalışmak, fark yaratmak, doğru tercihler yapmak gibi birçok faktörün bir arada olması gerekiyor.
Ancak Bulut'un kendisini Hollywood starlarıyla karşılaştırması da doğru değil. Her şeyin bir piyasa değeri vardır. Türkiye'de de oyuncu ücretlerini eğlence sektörünün büyüklüğü ve reklam gelirleri belirler.
Brad Pitt de Türkiye'de oyuncu olsaydı Bulut'la aynı parayı alırdı!

***


GEÇ DE OLSA DOĞRU KARAR
Karayolları Genel Müdürlüğü, OGS'nin kaldırılacağını, geçiş ücretlerinin artık HGS üzerinden tahsil edileceğini söyledi. Uygulama, 31 Mart'ta başlayacak.



Gerçekten iki farklı sisteme ne gerek vardı? OGS ve HGS gibi iki ayrı sistem sürücülerde kafa karışıklığına neden oluyordu.
Sürücüler bazen yanlış elektronik gişeden geçiyorlardı. Araçta HGS olmasına rağmen OGS'den kaçak geçtiğinize dair bildirimler geliyordu. Sürücüler OGS'den mi HGS'den mi geçeceğim derken kaza yapıyorlardı.
Geç alınmış, doğru bir karar.

***


YAŞASIN YENİ KRAL
Paris Saint- Germain-Real Madrid Şampiyonlar Ligi maçında Messi, çalım atmaya çalışırken sık sık düştü ve Kylian Mbappe'nin yaptırdığı penaltıyı kaçırdı.



Mbappe ise son dakikada bilgisayar oyunlarında yapılacak bir harekete imza attı. İki kişinin içinden geçip, harika bir maç çıkaran kaleci Courtois'a bacak arasından gol attı. Adeta yaza transfer olacağı Real Madrid'e doğru "Adama para yatırıyorsunuz" dedi.
Mbappe'nin Messi kadar başarılı olacağına inanmıyorum. Emeklilik günleri yaklaşan Messi futbolun Tanrısı ama artık yeni kral Mbappe.

***


FLÖRTÖZ YAPAY ZEKA
Londra'daki yapay zeka geliştiricisi şirket Sonantic, iç çekme ve nefes alıp vermelerle flört kalıplarını taklit edebilen bir yapay zeka programı geliştirdi.
'CGI of Audio' adı verilen yapay zekanın bir de tanıtım videosu yayınlandı. 'What's Her Secret' adlı videoda bir aktrisin yüzüne ve yapay zekanın sesine sahip 'aşırı gerçekçi romantik bakışmalar' yaratılmış.



Yapay zeka gerçekçi flörtöz sesler çıkarabiliyor, nazikçe gülebiliyor vs. insan sesinin nüanslarını yakalamayı başarmışlar.
Videoyu izleyince aklıma ilk Joaquin Phoenix'in yapay zekaya aşık olan bir adamı canlandırdığı 'Her' filmi geldi.
Senaryo yazarlarının hayallerinin gerçeğe dönüştüğü çılgın bir teknoloji çağında yaşıyoruz. Ne kadar gerçekçi olur tartışılır ama insanlar hayallerindeki aşkı, sevgiyi, cinselliği sanal da olsa yapay zekada bulabilecekleri günler yaklaşıyor.
Peki, yapay zeka insandan bağımsız kendi kodlarını yazmaya, kendi ahlakını geliştirmeye başladığı zaman ne olacak?

***


Altyazı
"Hayattaki en güzel şey, bir kişide hem aşkı hem de arkadaşlığı bulmak." (Ölü Ozanlar Derneği)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA