Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Gelecekte 50 yıl evli kalan çıkar mı?

İş hayatında yarım asrı devirmek zor. Genelde 50 yılı tamamlamadan emekli oluyorsun. En sıkı dostluklar bile zamana yenik düşüyor.
Bu zamanda yarım asır evli kalmak da zor. Türkiye'de 2021'de evlenen çift sayısı 562 bin, boşanan ise 174 bindi. Uzmanlar boşananların sayısının her yıl artacağını söylüyor.
Ortalama ilk evlenme yaşı 2021'de erkeklerde 28,1'e, kadınlarda ise 25,4'e yükseldi. İkisinin ortalaması 26,75. Türkiye'de artık ortalama evlilik yaşı 27 dersek, yarım asrı devirmek için 77 yaşına kadar yaşamak lazım.
Yaşam süremiz 2021'de erkeklerde 75,3 ve kadınlarda 80,8 yıla yükseldi ama bu ortalama şimdi doğacak çocuklar için geçerli!
Yani evlenme yaşı ortalama 27'ye yükseldiği için evlilikte yarım asrı devirmek için erkeklerin büyük çoğunluğunun ömrü yetmeyecek ve bu iyimser bir tahmin.



Bireysel ve kariyer odaklı yaşamın trend olması, gençlerin evlenmemesi, boşanmaların hızla artması vs. gelecekte evlilikte yarım asrı devirenler parmakla gösterilecek!
Bugün bu konuyu yazmama ilham veren Günaydın İstihbarat Şefi Merve Yurtyapan Bozkurt'un 'Yarım Asrı Devirenler' kitabı oldu. Kitapta evlilikte 50 yılı deviren yedi ünlü çift anlatılıyor.
Kitabı okurken bu kitap 20- 30 yıl sonra bugünden daha çok okunur diye tahmin ettim. Yukarıda da nedenlerini yazdım.
İnsanlar 20-30 yıl sonra evlilikte 50 yılı deviren bir çifti görünce "Bunu nasıl başardınız?" diye hayretle soracaklar. 50 yıl evli kalan normal insanlar bile haber olacak!



Gelecekte evlilik kurumu ve çekirdek aile şimdiki gücünü yitirecek. Çok değil 20-30 yıl sonra 3+1 evler, enerji tasarrufu ve tekil barınma ihtiyacı için kentsel dönüşümle 1+1'e çevrilecek.
Geleceğe dair akıl yürütmenin sonu gelmez, kitaba dönelim. Merve kitabında yedi ünlü çift olarak; Cüneyt Arkın-Betül Cüreklibatır, Cengiz Kurtoğlu- Fatma Kurtoğlu, Engin Çağlar-Filiz Vural, Güzin Özyağcılar-Erdal Özyağcılar, Hülya Koçyiğit- Selim Soydan, Serpil Tamur-Uygur Tamur, Tamer Yiğit-Rukiye Yiğit ile konuşmuş.
Merve'ye göre yarım asırlık evliliklerin sırrı ortak: "Hepsi aslında iki konuda birleşiyor. Sevgi ve saygı bir ilişkinin olmazsa olmazları. Birbirlerine köstek değil destek olmayı seçmiş çiftler bunlar..."



Kitapta çok güzel hikâyeler var.
Örneğin Güzin-Erdal Özyağcılar çifti... Güzin Hanım'ın ailesi evlenmelerine izin vermiyor ama onlar bir olmayı kafalarına koyuyorlar. Güzin Hanım'ın babasının hastane odasında söylediği sözler vasiyet niteliğinde oluyor ve annesi böylece yumuşayıp evlenmelerine izin veriyor.
Cüneyt Arkın, şöhretinin zirvesindeyken Betül Hanım'la tanışıyor. O yıllarda dublör kullanmayı reddettiği için geçirdiği kaza sonucu balayına bile eli sakat gidiyor. O dönem bütün kadınlar Cüneyt Arkın'a aşık olduğu için Betül Hanım içinde fırtınalar kopsa da yaşadıklarını eşine yansıtmıyor.
Hülya Koçyiğit ve Selim Soydan'ın maddi sıkıntı çektikleri dönemler olmuş. Hülya Hanım, alacaklarını tahsil edemedikleri için doğumdan sonra hastanede kalmak zorunda kalmış.
Asıl şaşırtıcı hikâyeleri yazmadım. Kitapta sanatçılarımızın keyifli ve duygusal anıları var. "Gençler sahip oldukları duyguları çabuk tüketmesin. Aceleci davranmasınlar" diyen Serpil Tamur gibi sanatçılarımız değerli tavsiyelerde bulunmuşlar.
Merve söyleşi tarzında yazdığı için kitabı okuması kolay ve keyifli. Merve o uzun söyleşilerden en can alıcı bölümleri itinayla seçerek sade bir dille aktarmış.
Sahi Kitap'tan çıkan bu kitabı özellikle evlenme planları yapanlara ve yeni çiftlere hararetle tavsiye ediyorum.

***


HASTALIKTA, SAĞLIKTA, ESTETİKTE
Seda Sayan, geçtiğimiz ay kendisinden 25 yaş küçük müzisyen Çağlar Ökten'le evlenerek yedinci kez dünya evine girmişti.
Yaptırdığı estetik operasyonlarla da gündemden düşmeyen 59 yaşındaki şarkıcı, evlendikten bir ay sonra silikonlarını yeniletmiş, kocası da saç ektirmiş.



Sayan, estetik operasyon geçirmede Ajda Pekkan'ın rekorunu kıracak galiba.
Yalnız verdikleri bu poz efsane.
Fotoğraf için sosyal medyada 'Hastalıkta, sağlıkta, estetikte' esprisi yapıldı.
Güzel tespit. Bence Seda Hanım ile evlenen için evlilik yemini "Hastalıkta, sağlıkta, estetikte" diye revize edilmeli.

***


19 MİLYON DOLARLIK YEMEK
ABD'li ünlü hisse senedi yatırımcısı Warren Buffett, 21. ve son kez yapacağı bağış karşılığı öğle yemeğini, 19 milyon doları gözden çıkaran ve adı açıklanmayan bir zengin ile yiyecek.
Bu kişi isterse yemeğe yedi kişiye kadar konuk getirebilecek.
Yemek Manhattan'daki ünlü Smith & Wollensky et restoranında yenecek. Ve 19 milyon dolar, yoksul, evsiz kişilere yardımda bulunan Glide isimli hayır kuruluşuna bağışlanacak.



Buffett yemekte her şeyi konuşuyor, fakat bir sonraki yatırımının ne olduğu konusunda herhangi bir soruyu yanıtlamıyormuş.
En önemli soruyu yanıtlamıyorsa bu yemeğin ne önemi kalır diyebilirsiniz!
Net serveti 93,4 milyar dolar olan Buffett'ı asıl özel yapan 20. yüzyılın en başarılı yatırımcılarından biri olması.
Abartıyor muyum bilmiyorum ama uzun yıllar hisse senedi piyasasına yön veren Buffett, cevaplamayacağı anahtar soruları için yapacağı küçük mimikler bile yemeği fırsata dönüştürebilir.
Keşke bizim başarılı zenginlerimiz de bağış yemeği düzenlese.

***


DENİZE TUVALETİNİ YAPAN YANDI!
İspanya'nın Vigo şehrinde belediye meclisi, denizde ve sahilde tuvalet yapanlara 750 Euro para cezası kesileceğini açıkladı.
Yetkililer ayrıca, denizde sabun kullanmak, kumsala çöp bırakmak, plaja barbekü getirmek gibi diğer olumsuz alışkanlıklar için de yaptırımlar düşünüyor.



İşte turizm şehri dediğin böyle olur! Keşke bizde de denizi, kumsalı kirletenlere para cezası uygulansa. Yasa da var ama uygulayan yok!
Yalnız denizde tuvalet yapılıp yapılmadığı nasıl tespit edilecek?

***


Altyazı
"Aptal gibi gözükmeye razı değilsen, aşık olmayı hak etmiyorsun demektir." (Aşk Gibi Bir Şey)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA